Debat

Rystet bestyrelsesmedlem på Herlufsholm: Derfor udtræder jeg nu

Min positive omtale af skolens præfektordning fra tidligere byggede på mangelfuld viden. Omfanget af det forestående kulturforandringsarbejde kalder nu på andre kræfter i bestyrelsen, skriver Noemi Katznelson.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Noemi Katznelson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som bestyrelsesmedlem på Herlufsholm er jeg selvsagt dybt berørt i disse dage, og jeg vil gerne her dele min oplevelse af forløbet.

Et forløb, som er mundet ud i, at jeg har truffet en svær og tung beslutning om at udtræde af bestyrelsen på Herlufsholm.

Sagen kort fortalt

I en TV2-dokumentar fortæller en række tidligere elever, at der i årevis har været en voldelig kultur med krænkelser og grov mobning på Herlufsholm Kostskole.

Siden har bestyrelsen har besluttet at afslutte samarbejdet med rektor Mikkel Kjellberg og igangsat arbejdet med en "ny handlingsplan", som blandt andet betyder, at skolens omdiskuterede præfekt-ordning afskaffes.

Kontaktet grundet ønske om trivselskyndig

Jeg blev i 2019 kontaktet af bestyrelsen på skolen, som gerne ville have en ungdoms- og trivselskyndig ind på en af skolens to eksterne bestyrelsesposter.

Jeg kendte intet til skolen på forhånd, men bestyrelsesposten var interessant for mig af to grunde: Som ungdomsforsker er jeg grundlæggende nysgerrig på ungdomsliv, som det ser ud i alle hjørner af vores samfund, og med bestyrelsesposten fik jeg mulighed for at få indblik i et meget anderledes ungdomsliv, end det jeg kender fra de fleste af mine undersøgelser.

Jeg har tillige en række andre bestyrelsesposter, blandt andet i FGU-hovedstaden og på VIA University College, som på samme måde giver mig indblik i mangfoldigheden af ungdomsliv og gør det muligt for mig at bidrage til konkret at gøre en forskel for unge rundt om i Danmark.

Jeg blev i 2019 kontaktet af bestyrelsen på skolen, som gerne ville have en ungdoms- og trivselskyndig ind på en af skolens to eksterne bestyrelsesposter.  

Noemi Katznelson
Ph.d. i uddannelsesforskning og medlem af bestyrelsen på Herlufsholm Kostskole

Yderligere en grund, som først blev tydelig for mig undervejs i bestyrelsesarbejdet, var, at jeg i høj grad oplevede at blive lyttet til i bestyrelsen.

Men som eksternt bestyrelsesmedlem er min adgang til skolens liv begrænset. Her er tale om fire-fem bestyrelsesmøder om året, hvoraf mange har været online på grund af corona. Jeg fik undervejs en fornemmelse af nogle kulturelle og strukturelle udfordringer på skolen, men der tegnede sig ikke et egentligt mønster for mig, ligesom skolens trivselsundersøgelser ikke viser et så rystende billede som TV 2’s dokumentar.

Sagen om bortvisning af elever

Så kom sagen i slutningen 2021 med en række krænkelser af en elev og efterfølgende bortvisning af 4 elever. Her blev jeg klar over, at der var noget mere grundlæggende på færde, som handlede om kulturen på skolen, herunder både formelle og uformelle praksisser, der understøtter denne.

Jeg skubber, så snart jeg får øje på det, til, at vi som bestyrelse får sat en ekstern og uvildig pædagogisk undersøgelse i gang af skolens kultur. Det bakker alle i bestyrelsen op om, og vi får den igangsat med det samme og forventer svar her inden sommer. 

Jeg arbejder yderligere målrettet på, at der oprettes en stilling med ledelsesmandat, der har til opgave at styrke den pædagogiske og trivselsrelaterede del af skoleledelsen. Det besluttes igen af en samlet bestyrelse. Min oplevelse har derfor været, at jeg kunne gøre noget positivt med min bestyrelsespost på skolen i den periode og med den viden, jeg har haft til rådighed.

Selvfølgelig overvejede jeg allerede på dette tidspunkt, om jeg skulle forlade bestyrelsen

Noemi Katznelson
Ph.d. i uddannelsesforskning og medlem af bestyrelsen på Herlufsholm Kostskole

Men så bliver det torsdag aften, og jeg ser dokumentaren om Herlufsholm på TV2. Udsendelsen grundryster mig. Der er elevfortællinger og oplevelser, som i omfang og karakter fuldstændig overstiger det, sagerne fra december havde indikeret.

Udsendelsen gør det klart for mig, at det, jeg har fået øje på, kun er toppen af et større isbjerg. Ligesom jeg bliver klar over, at den positive udtalelse, jeg kom med i Berlingske i 2020 om skolens præfektordning, byggede på en mangelfuld viden.

Selvfølgelig overvejede jeg allerede på dette tidspunkt, om jeg skulle forlade bestyrelsen. Jeg har viet hele mit arbejdsliv til at fremme betingelserne for gode ungdomsliv i Danmark, så hvordan kan jeg sidde i en bestyrelse og være medansvarlig for de overgreb, eleverne i udsendelsen fortæller om?

Tankerne hiver og flår mig i forskellige retninger, og jeg skal være ærlig og sige, at det er noget af det sværeste, jeg til dato har oplevet i mit efterhånden 25-årige arbejdsliv.

Brug for nye kræfter i bestyrelsen

Og efter dages meget svære overvejelser, er det min vurdering, at omfanget af det forestående kulturforandringsarbejde nu kalder på andre kræfter i bestyrelsen. Kræfter, der kan byde ind med viden og erfaringer omkring forandringsledelse og implementering. Jeg er ungdomsforsker og har forstand på ungdomsliv i dag.

Og jeg stiller selvfølgelig – som jeg gør det alle de steder, jeg kan – gerne min viden om elever og unge til rådighed for skolen – men jeg er ikke den rette til at være drivende i en institutionel forandringsproces af det omfang og af den karakter, som skolen står overfor.

Jeg er ikke den rette til at være drivende i en institutionel forandringsproces af det omfang og af den karakter, som skolen står overfor

Noemi Katznelson
Ph.d. i uddannelsesforskning og medlem af bestyrelsen på Herlufsholm Kostskole

Jeg har derfor truffet en svær og tung beslutning om at udtræde af bestyrelsen på Herlufsholm.

Jeg forlader bestyrelsen med et håb om, at der i den kommende tid bliver passet godt på de modige unge, der har turde stilles sig frem med deres oplevelser af at være elev på skolen. At der bliver lyttet nøje til deres budskaber, da de er afgørende for at forstå, hvordan skolen skal forandre sig. Og jeg har tiltro til bestyrelsen og formanden Torben von Lowzows ønske om at skabe forandringer på skolen.

Jeg ønsker brændende for både nuværende og kommende elever på skolen, at det lykkes at skabe de nødvendige grundlæggende kulturforandringer. Foran skolen ligger et langvarigt og sejt træk for at kunne komme et nyt og bedre sted hen for ALLE elever på skolen. 

Og sidst – for at skåne eleverne på skolen, som er genstand for en helt enorm opmærksomhed – så vil jeg lade dette indlæg. og dagens pressemeddelelse fra skolen, være mit bidrag for nu til denne debat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Noemi Katznelson

Professor, forskningsleder, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet KBH, bestyrelsesmedlem, VIA University College, Tietgenfonden, Nordea-fonden
cand.mag. i pædagogik og historie, ph.d. i uddannelsesforskning (RUC 2004)

Torben von Lowzow

Bestyrelsesformand og medejer, Dedert og Simatek, godsejer, Løvenholt, præsident, Mars og Merkur
civilingeniør (DTH 1987), MBA (Københavns Handelshøjskole 1992)

0:000:00