Debat

S i Hovedstaden er skuffet over melding fra Rosenkrantz-Theil: Gymnasier risikerer at lukke

Børne- og undervisningsministerens beslutning om at udskyde loven om elevfordeling kan betyde, at gymnasier på Vestegnen må lukke, skriver Maria Gudme og Lars Gaardhøj.

Loven om elevfordeling skal tage hånd om den sociale slagside, der findes i den nuværende model, hvor særligt koncentration af elever med etnisk minoritetsbaggrund er en udfordring, skriver Maria Gudme (S) og Lars Gaardhøj (S).
Loven om elevfordeling skal tage hånd om den sociale slagside, der findes i den nuværende model, hvor særligt koncentration af elever med etnisk minoritetsbaggrund er en udfordring, skriver Maria Gudme (S) og Lars Gaardhøj (S).Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) meddelte 25. februar, at en ny lov om fordeling af elever er udskudt endnu et år på grund af coronakrisen.

En længe ventet lov, der skal tage hånd om den sociale slagside, der findes i den nuværende model, hvor særligt koncentration af elever med etnisk minoritetsbaggrund har en udfordring.

Det er en udmelding, vi er skuffede over og vækker en stærk bekymring for udviklingen, vi ser i Region Hovedstaden.

Vi frygter, om hæderkronede og gode gymnasier kan overleve under den nuværende lovs vilkår efter ministerens udmelding om udsættelse.

Gymnasier på vestegnen er voldsomt udfordrede
Ministeren har udtalt, at det er et mål for regeringen, at ungdomsuddannelser skal afspejle befolkningssammensætning, og at der er en bunden opgave at finde en varig løsning gennem en mere social retfærdig elevfordelingsmodel.

Det er vi enige i.

I Region Hovedstaden har vi netop set en udvikling over de seneste år, hvor gymnasier bliver stadig mere og mere socialt opdelte.

Flere gymnasier på den københavnske vestegn er voldsomt udfordret med faldende optag af elever og har derfor svært ved at få økonomien til at løbe rundt. Det skyldes, at unge søger ind på gymnasier med elever, der ligner dem selv. 

Når vi taler med rektorerne, så er tilbagemeldingen, at det særligt går i den forkerte retning, når mere end 25-30 procent på et gymnasium med samme baggrund klumper sig sammen. Men først og fremmest svigter vi som samfund alle unge, hvis vi lader stå til. 

Vi frygter, at lokale uddannelser må lukke helt ned. 

Maria Gudme (S) og Lars Gaardhøj (S)
Hhv. udvalgsformand og spidskandidat til regionsrådsformandsposten, Region Hovedstaden

Forslaget havnede i ministerens skuffe
Konsekvensen er en ond spiral, der går ud over kvaliteten og den lige adgang til ungdomsuddannelser, uanset hvor man bor.

De mest populære gymnasier vokser, har stærk økonomi og mange spændende tilbud. De mindre søgte kæmper som konsekvens med økonomien og et smallere fagligt tilbud. Det betyder, at især unge på Vestegnen ikke har samme muligheder i deres nærområde.

Vi frygter, at lokale uddannelser må lukke helt ned. 

Konkret har vi på Vestegnen set hundredvis af unge fravælge det lokale gymnasium og i stedet søge mod gymnasier i Roskilde og Greve. Derfor tog vi sammen med Region Sjælland initiativ til at finde en fælles model, så flere unge med stærk social baggrund, bliver hjemme på Vestegnen.

Modellen ligger nu i en skuffe hos ministeren. Ministerens grund til at lægge forslaget i skuffen var, at den eksisterende lovgivning skulle ændres for, at forslaget kunne realiseres. Desuden var den nye elevfordelingsmodel på vej.

Men med den nye melding fra ministeren er vores opfordring: Åben skuffen, tag vores forslag op og få tilrettet loven, så vi kan holde eleverne hjemme på deres lokale gymnasier på Vestegnen.

Det vil være en kæmpe hjælp for Vestegnens gymnasier, mens vi venter på den nye model for fordeling af elever. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00