S-SF glemmer løft til videregående uddannelser

FINANSLOVSUDSPIL: Før sommerferien lovede S-SF et kvalitetsløft til de videregående uddannelser på 600 mio. kr. De penge er ikke afsat i partiernes finanslovsforslag. De studerende tvivler på, der kommer noget løft.
S og SF's finansordførere under præsentationen af partiernes finanslovsforslag.
S og SF's finansordførere under præsentationen af partiernes finanslovsforslag.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
S-SF lovede i deres økonomiske plan "Fair Løsning" før sommerferien en pulje på 600 millioner kroner udelukkende til et kvalitetsløft af de videregående uddannelser. Men den pulje mangler i de to partiers finanslovforslag for 2011.

Her må de videregående uddannelser nøjes med at håbe på at få del i en pulje på 600 millioner kroner, som primært er tiltænkt erhvervsuddannelserne og efteruddannelse af ledige.

I Fair Løsning var de tre områder tildelt en årlig pulje hver på sammenlagt 1,6 milliarder kroner. Heraf en pulje på 600 millioner kroner alene til de videregående uddannelser, 600 millioner kroner til erhvervsuddannelserne og 400 millioner kroner til voksenuddannelse.

Kun én pulje til deling
Men i S-SF's finanslovsforslag må de tre områder deles om en enkelt pulje til kvalitetsløft af uddannelserne på 600 millioner kroner.

Hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF) tvivler man på, at oppositionens finanslovsforslag vil give det kvalitetsløft af de videregående uddannelser, som ifølge S-SF skulle føre til færre masseforelæsninger, mere holdundervisning og færre studerende per hold.

Jeg tvivler på, at man kan gennemføre det løft af undervisningen, når man skal dele pengene med de øvrige uddannelser.

Mikkel Zeuthen
Formand for Danske Studerendes Fællesråd

"Jeg vil gerne se det kvalitetsløft, før jeg tror på det. Jeg tvivler på, at man kan gennemføre det løft af undervisningen, når man skal dele pengene med de øvrige uddannelser, og især når man ikke ved, hvordan pengene skal fordeles. Jeg vil gerne se den fordeling. Og så glæder jeg mig til at se de 600 millioner kroner, de lovede til videregående uddannelser i Fair Løsning," siger Mikkel Zeuthen formand for DSF.

Han forventer således, at løftet vil blive indfriet i løbet af en eventuel ny regerings første valgperiode, selv om pengene ikke er afsat i S-SF's finanslovsforslag for 2011.

S: Pengene kommer
Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov lover, at pengene og kvalitetsløftet kommer sådan som det blev lovet i "Fair Løsning". Han afviser, at S-SF vil løbe fra løfterne.

"Fair løsning står ved magt. Der er ikke ændret noget med vores finanslovsforslag for 2011. Fair Løsning bliver udrullet over en årrække. Der vil komme det løft til både erhvervsuddannelser og videregående uddannelser, hvis vi vinder næste valg," siger Morten Bødskov.

Minister: Uansvarlig politik
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) giver ikke meget for oppositionens løfter.

"Det her viser bare endnu gang, at S og SF er enormt gode til at fortælle om alle de penge, de vil bruge, og ikke så gode til at finde pengene, der skal betale gildet. Det er en uansvarlig måde at føre politik på, og jeg synes, det er useriøst over for landets universiteter," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00