SF fastholder takst-kritik

TAXAMETER: Selv om en gennemregning foretaget af Altinget viser, at der ikke er helt hold i tallene bag SF's kritik af taxametersnyd, fastholder SF kritikken.
Regeringen sparer på universiteternes uddannelsesområder, mener SF.
Regeringen sparer på universiteternes uddannelsesområder, mener SF. Foto: Julie Charlotte Christensen/Altinget.dk
Uffe Laursen

Når man ser det lange perspektiv og tænker på reguleringen til næste år, som sker på baggrund af tal, som allerede er skævvredet en smule, så er det en økonomisk bet til universiteterne, der bider sig selv i halen og bare bliver større og større.

Jonas Dahl
Forskningsordfører, SF
I sidste uge påstod SF i Forskerforums nyhedsbrev, at videnskabsministeren havde lavet skjulte besparelser i takstreguleringerne, og at han bevidst havde skåret hårdere i taksterne til humaniora og samfundsfag end til de naturvidenskabelige fag.

Ifølge SF bestod besparelserne i, at ingen af de tre takstsatser i finanslovsforslaget for 2009 er opreguleret med de fulde 4,5 procent, som løn- og pristalsindekset foreskriver. Desuden skulle humaniora og samfundsfag være blevet snydt yderligere, idet deres takster kun er opreguleret med 3 procent (i stedet for 4,5 procent), mens natur/teknik skulle være opreguleret med 4,1 procent.  

Ikke stor forskel 
En simpel gennemregning foretaget af Altinget | Forskning og Innovation har dog vist, at der ikke helt er den forskel i reguleringen mellem humaniora, naturvidenskab/teknik og samfundsfag, som SF og Forskerforum påstår.

Ganske rigtigt er taksterne kun fremskrevet med omkring 3 procent, men det gælder for alle tre takstgrupper, altså også for naturvidenskab og teknik.

Dokumentation

Taksterne for heltidsuddannelser ved univeristeterne:

                                         FL 2008           FFL  2009     Regulering% 

Takst 1 (hum og sam)         40.400             41.600               2,9

Takst 2 (natur og tekn.)       65.500             67.600               3,2

Takst 3 (sundhed)               96.000             99.000               3,1


Løn- og prisindeks 2009: 4,5%


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00