Debat

SF og Dansk Metal: Gymnasieelever skal også vejledes om erhvervsuddannelser

DEBAT: Studievalg Danmark må ifølge lovgivningen kun vejlede om universitetsuddannelser. Men det skal ændres, så elever også får vejledning om de erhvervsfaglig uddannelser, når de nu mangler på arbejdsmarkedet, skriver Jacob Mark og Kasper Palm.

Eleverne skal have en ordentlig vejledning til de uddannelser, der giver adgang til arbejdsmarkedet efterfølgende, skriver Jacob Mark og Kasper Palm.
Eleverne skal have en ordentlig vejledning til de uddannelser, der giver adgang til arbejdsmarkedet efterfølgende, skriver Jacob Mark og Kasper Palm.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mark og Kasper Palm
Folketingsmedlem for SF og forbundssekretær i Dansk Metal

Selvom det er blevet sagt mange gange før, så har vi et grundlæggende problem, der truer vores fremtidige velfærd: Vi mangler faglærte.

Og vi kommer i den grad til at mangle mange flere. Og det skyldes slet og ret, at vi ikke uddanner nok.

Vi mener, at unge mennesker skal have den uddannelse, hvor de bedst realiserer deres potentiale, og hvor de trives bedst. Hvad enten det er en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er der næppe mange, der vil være uenige med os i. Nogle unge ved nærmest, fra de starter i skole, hvilken uddannelse de skal have. Andre har brug for noget vejledning.

En del vælger ikke rigtigt
Som tendensen er nu, så får vi ikke løst vores grundlæggende problem, for alt for mange fravælger erhvervsuddannelserne til fordel for de gymnasiale uddannelser.

Som tendensen er nu, så får vi ikke løst vores grundlæggende problem, for alt for mange fravælger erhvervsuddannelserne til fordel for de gymnasiale uddannelser.

Jacob Mark og Kasper Palm
Folketingsmedlem for SF og forbundssekretær i Dansk Metal

Det kan man trække på skuldrene af, hvis man er af den overbevisning, at folk er endt på deres rette hylde, eller at de grundlæggende trives.

Der er imidlertid noget, der tyder på, at det ikke er tilfældet.

Over 10 procent af unge med en studentereksamen gennemfører efterfølgende en erhvervsuddannelse, og mere end hver fjerde student fra en årgang er ikke i gang med en videregående uddannelse 27 måneder efter deres studentereksamen.

Hele formålet med de studieforberedende ungdomsuddannelser er ellers videre studier. Der er altså en hel del, hvor det kunne tyde på, at de ikke valgte rigtigt i første omgang med deres ungdomsuddannelse.

Det problem skal vi have løst.

Og for os at se, så er en af løsningerne, at eleverne skal have en ordentlig vejledning til de uddannelser, der giver adgang til arbejdsmarkedet efterfølgende.

Det giver ingen mening
Det er Studievalg Danmark, der har ansvaret for at vejlede eleverne på ungdomsuddannelsesinstitutionerne i dag, men som lovgivningen er i dag, så må de kun vejlede til videregående uddannelser.

Det vil sige, at de ikke vejleder til andre uddannelser, der giver adgang til arbejdsmarkedet, navnlig erhvervsuddannelserne.

Det giver ingen mening, når så mange orienterer sig i den retning efter gymnasiet.

Helt konkret foreslår vi derfor, at Studievalg Danmark får til opgave at vejlede til erhvervskompetencegivende uddannelser, altså både videregående uddannelser og erhvervsuddannelser.

Og det skal ske både undervejs og mod slutningen af gymnasiet. Der er ingen grund til, at man skal gå tre år i gymnasiet, hvis du allerede efter et år ved, at du hellere vil gå en faglært vej.

Det skal bedre vejledning hjælpe de unge til.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Kasper Palm

Formand, Danske Erhvervsskoler og -gymnasier – Bestyrelserne, forbundssekretær, Dansk Metals uddannelsessekretariat
Maskinarbejder

0:000:00