Skolelederforeningens formand roser ny lederuddannelse: "Den er langt mere praksisrettet"

SKOLELEDELSE: En ny diplomuddannelse målrettet skoleledere er vedtaget. Grundmodulerne starter allerede efter sommerferien, mens arbejdet med to nye fag, der skal være klar i 2019, fortsætter. Forsker foreslår, at de to nye fag skal udvikle skolelederen som faglig sparringspartner.

Foto: Martin Sylvest Andersen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Det er vigtigt, at de bliver i stand til at reflektere over den teoretiske viden, de har, og overføre det til, hvordan de vil gøre noget bestemt.

Claus Hjortdal
Formand, Skolelederforeningen

Et fornuftigt afsæt for uddannelsen af fremtidens skoleledere.

Sådan lyder vurderingen af den nye diplomuddannelse i skoleledelse fra forsknings- og udviklingschef på VIA University College, Andreas Rasch-Christensen.

Den nye udformning af uddannelsen blev præsenteret fredag og betyder, at skolelederuddannelse kommer fremover til at bestå af to dele: et grunddel* med tre moduler og et mere specifik del med to moduler rettet mod skolelederne og den hverdag, de skal agere i.

Dokumentation

Om skolelederuddannelsen

Den nye skolelederuddannelse kommer til at bestå af tre obligatoriske moduler, to skoleledermoduler og ét afgangsprojekt. 

Indholdet af de tre obligatoriske moduler er som følger:

Modul 1: Organisationsforståelse, udvikling og samskabelse

I modulet skal skolelederne blandt andet lære om strategisk udvikling af en organisation og betydningen af at være leder i en organisation, der producerer velfærd. Derudover vil der i dette modul være fokus betydningen af skolereformen for skolelederne.

Modul 2: Det personlige lederskab og forandringsledelse

Modulet indeholder blandt andet undervisning i ledelseskommunikation, ledelse på tværs (samarbejde mellem forskellige forvaltninger eksempelvis), implementering og forandringsledelse.

Modul 3: Økonomisk ledelse, beslutninger og formidling

Modulet rummer blandt andet fokus på faglig udvikling, personaleledelse, feedback, konflikthåndtering og arbejdsmiljø

Kilde: VIA


0:000:00