Skoler vil gerne have meritlærere

REKRUTTERING: Skolerne vil gerne have meritlærere, viser ny analyse – og KL kalder det "oplagt" at undersøge mulighederne for, at endnu flere tager en meritlæreruddannelse.

Skolerne vil gerne have meritlærere, og KL finder det oplagt at uddanne flere meritlærere for at afhjælpe lærermangel.
Skolerne vil gerne have meritlærere, og KL finder det oplagt at uddanne flere meritlærere for at afhjælpe lærermangel.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Efter min mening er meritlæreruddannelsen grundlæggende en god idé som omskoling ind i skolen, hvor uuddannede lærere er alternativet.

Mikkel Harder
Direktør i Danmarks Evalueringsinstitut (EVA)

Der er ingen forskel på, hvor stor en del af de almindeligt læreruddannede og meritlærerne, der har et arbejde som lærer, viser en ny analyse, som KL's nyhedsbrev, Momentum, har foretaget.

Her fremgår det, at 60 procent af meritlærerne – opgjort som fuldtidspersoner – arbejder som lærere på privat-, efter-, ungdoms- eller folkeskoler. Det er præcis samme andel som de almindeligt læreruddannede. Samtidig kommer de nyuddannede meritlærere lige så hurtigt i job og forbliver i job i samme grad som andre læreruddannede, skriver Momemtum i dag.

I analysen indgår alle uddannede lærere og meritlærere i alderen 18-64 år, uanset om de eventuelt er gået på efterløn, førtidspension eller på anden måde har forladt arbejdsmarkedet. Hvis man kun kigger på de uddannede lærere i aldersgruppen, som er i job, bruger meritlærerne 74 procent af den samlede arbejdstid direkte i lærerfaget, og de almindeligt læreruddannede bruger 73 procent. Dertil kommer, at 13-14 procent på anden vis arbejder inden for undervisningssektoren eller med undervisning og pædagogik i andre sektorer, hvor de formentlig også trækker på deres lærerfaglighed. Det kan eksempelvis være som skoleleder eller som underviser i voksenuddannelsessystemet.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00