Debat

Sosu Østjylland: Virksomhedspraktik virker i kampen mod personalemangel

DEBAT: Sosu-skoler skal samarbejde mere med jobcentrene om uddannelsesforløb for de voksne elever, som ikke starter på sosu-uddannelsen lige efter folkeskolen, skriver Sosu Østjyllands direktør.

Der er brug for, at vi som samfund på alle måder viser faggrupperne i ældreplejen større respekt, så flere vælger at uddanne sig i den retning, skriver Sosu Østjyllands direktør.
Der er brug for, at vi som samfund på alle måder viser faggrupperne i ældreplejen større respekt, så flere vælger at uddanne sig i den retning, skriver Sosu Østjyllands direktør.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anette Schmidt Laursen
Direktør, Sosu Østjylland

Alle, der selv har været nærmeste pårørende til et alvorligt eller kronisk sygt familiemedlem, ved, hvor vigtigt det er at have en livline til de fagprofessionelle sundhedspersoner, der arbejder i ældreplejen og på sygehusene.

Min far blev ramt af Parkinson for cirka ti år siden. De første år gik det godt, og han kunne klare sig ved egen hjælp derhjemme.

Efterhånden fik han mere og mere brug for hjælp fra min mor, og til sidst var der også brug for professionel hjælp derhjemme.

For disse voksne elever har det afgørende betydning, at de er sikret løn – og ikke perioder med SU – under hele forløbet.

Anette Schmidt Laursen
Direktør, Sosu Østjylland

Undervejs i hele forløbet har jeg ikke været i tvivl om, at jeg var helt afhængig af at have tæt kontakt til de dygtige social- og sundhedshjælpere og -assistenter, som hjalp min far.

De var mine livliner, for de havde den ro og det overblik, som jeg ikke selv havde, når min fars situation var svær – og som familie kunne vi ikke have klaret os uden.

Vis faggrupperne større respekt
Situationen står mange tusinde familier i Danmark i hver dag. Derfor er der grund til at tage det meget alvorligt, når der tales om, at vi allerede i dag oplever stor mangel på varme hænder især i ældreplejen, og at manglen kun vil vokse i de kommende år.

Som direktør for en af landets sosu-skoler deltager jeg dagligt i drøftelser med kommuner, jobcentre, vejledere og andre om, hvordan vi kan uddanne endnu flere social- og sundhedshjælpere og -assistenter.

Vi er helt enige om, at der er brug for, at vi som samfund på alle måder viser disse faggrupper større respekt, så flere vælger at uddanne sig i den retning.

Vi er også helt enige om, at både skoler og arbejdsgivere skal tænke bredt og nyt, hvis vi skal lykkes med at øge antallet af elever inden for sosu-uddannelserne.

Forløb med virksomhedspraktik hjælper
De danske sosu-skoler har i flere år arbejdet målrettet på at styrke kvaliteten i sosu-uddannelserne og på at skabe attraktive uddannelsesmiljøer, hvor både de helt unge og de mere voksne elever trives.

Sosu Østjylland har et tæt samarbejde med kommunernes jobcentre om at tilrettelægge uddannelsesforløb for de voksne elever, som ikke starter på sosu-uddannelsen lige efter niende eller tiende klasse. Det lykkes vi rigtig godt med.

Det seneste eksempel er Sosu-Plus-forløbet, som er for ledige over 25 år, der allerede har en uddannelse, men som ønsker at skrifte branche.

Gennem en fire måneders virksomhedspraktik sker der en afklaring både for den enkelte, men også for arbejdsgiveren, om hvorvidt der er et godt match.

De første fire uger er ulønnet praktik, og de næste tre måneder er lønnet praktik, som kan suppleres med understøttende undervisning i dansk og naturfag.

Får sikret løn i stedet for SU
Hvis der er et match, får eleverne efter praktikforløbet en uddannelsesaftale på voksenelevløn med en kommunal arbejdsgiver.

For disse voksne elever har det afgørende betydning, at de er sikret løn – og ikke perioder med SU – under hele forløbet, og at de er sikret at kunne gøre uddannelsen færdig, så de ikke står uden praktikplads, når grundforløbet er afsluttet.  

Erfaringerne viser dels en stor motivation hos eleverne, fordi de er godt forberedt på, hvad uddannelsen handler om, og et lavt frafald, fordi de helt fra starten har tæt kontakt til en arbejdsgiver, som sandsynligvis kan tilbyde dem job, når de er færdiguddannede.

På Sosu Østjylland er vi stolte af, at vi ser et stigende antal ansøgere til vores sosu-uddannelser, og at vi kan hjælpe flere unge og voksne elever i gang med en omsorgskarriere og samtidig være med til at gøre dem klogere på livet.

At vi er lykkedes med at få flere elever, skyldes især det tætte samarbejde med de kommunale arbejdsgivere og jobcentre.

Min opfordring er derfor, at skoler og kommuner rykker helt tæt sammen om at udvikle flere nye uddannelsesforløb, og her er der især potentiale for flere voksne, der ligesom vores elever i Sosu Plus-forløbet søger nye karriereveje.

Det er nemlig dem, som vi skal satse på som vores fremtidige livliner.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan skaffer vi nok varme hænder til at fremtidssikre ældreplejen?

Ældreplejen lider under personalemangel og rekrutteringsvanskeligheder, som tegner sig til at blive værre i takt med den demografiske udvikling.

Som en del af sidste års økonomiaftale aftalte regeringen, KL og Danske Regioner at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal give bud på, hvordan der kan uddannes og ansættes flere social- og sundhedsmedarbejdere over de kommende år.

Nu giver Altinget i en temadebat ordet til en række centrale aktører, som vil give deres svar på, hvordan de vil skaffe flere social- og sundhedsmedarbejdere til at sikre fremtidens ældrepleje, og hvad arbejdsgruppen skal have særligt fokus på.

Her er aktørerne:
  • Anders Kühnau (S), formand, Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Danske Regioner
  • Anette Schmidt Laursen, direktør, Sosu Østjylland
  • Anne Regitze Lind-Holm, rektor, Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole
  • Grete Christensen, formand, Dansk Sygeplejeråd
  • Helle Linnet, landsformand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)
  • Jakob Scharff, branchedirektør, DI Service
  • Jane Heitmann (V), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Karina Adsbøl (DF), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Kirsten Normann Andersen (SF), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Lisbeth Nørgaard, formand, Danske Sosu-skoler
  • Magnus Heunicke (S), medlem af Folketinget og sundheds- og ældreminister
  • Michael Ziegler (K), formand, KL's Løn- og Personaleudvalg, og borgmester, Høje-Taastrup Kommune
  • Nils Sjøberg (R), medlem af Folketinget og stedfortrædende ældreordfører
  • Tine Rostgaard, professor i komparativ social- og velfærdspolitik, Vive
  • Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand, social- og sundhedssektoren, FOA.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anette Schmidt Laursen

Direktør, SOSU Østjylland
cand.jur. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00