Sprogstrategi til 100 millioner skal løfte danskernes fremmedsprog

SPROG: Regeringen afsætter 100 millioner kroner til sprogområdet og lancerer en ny sprogstrategi, som skal løfte danskernes kundskaber i fremmedsprog. Det står klart med regeringens længeventede sprogstrategi, som nu er offentliggjort.

Pressemøde om lempelse af uddannelsesloftet i Uddannelses- og Forskningsministeriet, januar 2017. Det er blandt andet midler fra uddannelsesloftet, som finansierer den nye sprogstrategi.
Pressemøde om lempelse af uddannelsesloftet i Uddannelses- og Forskningsministeriet, januar 2017. Det er blandt andet midler fra uddannelsesloftet, som finansierer den nye sprogstrategi.Foto: Jens Dresling/Polfoto
Toke Gade Crone Kristiansen

Så kom den endelig, regeringens sprogstrategi, som har været efterspurgt af både aktører og universiteter i længere tid.

Det er et samlet udspil fra både undervisningsminister Merete Riisager (LA) og udannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), som afsætter midler til sprogområdet.

"Regeringen vil løfte sprogområdet, så virksomhederne kan få den nødvendige arbejdskraft," siger Søren Pind i forbindelse med udspillet.

Dokumentation

Sprogstrategiens syv initiativer

Der afsættes 99 millioner kroner til et nationalt center for fremmedsprog, der forankres på begge sider af Storebælt

Kommunerne og uddannelsesinstitutionerne opfordres til at udarbejde lokale sprogstrategier, der angiver, hvordan der arbejdes med at styrke fremmedsprogene på de enkelte skoler og institutioner.

Der etableres et femårigt friuddannelsesforsøg for læreruddannelsernes fremmedsprogsfag og universiteternes sproguddannelser, som skal styrke kvaliteten og tiltrække nye studerende.

Der afsættes en million kroner til en overbygningsuddannelse i konferencetolkning med henblik på at uddanne tolke til danske virksomheder og EU-institutionerne. 

Der etableres en følgegruppe, der årligt skal gøre status over udviklingen inden for sprogområdet.

Uddannelses- og Forskningsministeriet igangsætter en kortlægning af eksisterende voksen- og efteruddannelsesmuligheder inden for fremmedsprog. Kortlægningen skal skabe overblik over, om eksisterende tilbud matcher arbejdsmarkedets behov for fremmedsprogskompetencer.

Der etableres et småfagsråd, der skal nytænke den eksisterende småfagsordning, som giver tilskud til små humanistiske fag, der varetager en national interesse.

Kilde: ufm.dk


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00