Debat

Stor ungdomskoalition: Genåbn straks højskoler og efterskoler

En række ungdomspartier og organisationer sender et klart budskab til regeringen og Folketinget: Genåbn høj- og efterskolerne og giv de unge glæden tilbage.

Under præsentationen af genåbningen udeblev en plan for, hvordan høj- og efterskoleelever igen kan komme tilbage til deres skole og kammerater.
Under præsentationen af genåbningen udeblev en plan for, hvordan høj- og efterskoleelever igen kan komme tilbage til deres skole og kammerater.Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De seneste dage har forhandlingerne om en genåbningsplan for Danmark stået på. Det er glædeligt, at der endelig er tegn på, at vi er ved at få vendt kurven.

Indlæggets afsendere
  • Venstres Ungdom (VU)
  • Radikal Ungdom (RU)
  • SF Ungdom (SFU)
  • Konservativ Ungdom (KU)
  • Liberal Alliances Ungdom (LAU)
  • Dansk Folkepartis Ungdom (DFU)
  • Nye Borgerliges Ungdom (DFU)
  • Alternativets Unge (ÅU)
  • Elevinitiativet Højskolernes Opråb
  • Danske Skoleelever (DSE)

Mange sad spændt klar og ventede på, hvad der var blevet enighed om at åbne for, da det blev præsenteret. Der var dog også mange, der sad tilbage og var ærgerlige.

Der kom nemlig ingen konkret plan for, hvordan landets høj- og efterskoleelever igen kan komme tilbage til deres skole og kammerater.

Året, der smelter væk
Det er dybt bekymrende, når vi samtidig ser, at trivslen blandt unge mennesker desværre er ved at stikke helt af i den helt forkerte retning

Vi er alle enige om, at det er vigtigt, at genåbningen af samfundet skal foregå sikkert og forsvarligt, hvor der er taget hensyn til alle parter.

Netop derfor er det meget ærgerligt, at der ikke blev taget hensyn til de mange unge mennesker, der lige nu sidder hjemme og ser det, der ellers skulle være ét af de bedste år af deres liv, smelte væk.

Det er for rigtig mange året, hvor sociale bånd for livet dannes, og at frustrationen med at sidde hjemme kun stiger, er fuldt forståelig.

Der er ikke tid til flere forhåbninger og halve løsninger. Modellen ligger endda klar fra Norge

Venstres Ungdom, SF Ungdom, Dansk Folkepartis Ungdom, Danske Skoleelever med flere

Kig til Norge
Løsningen er også allerede præsenteret. Man behøver ikke at kigge længere end til Norge, hvor man har formået at holde landets højskoler åbne – endda med stor succes.

Folkehøjskolerne i Norge kunne nemlig fortælle, at der ikke var et eneste smittetilfælde blandt de 8.000 elever, der vendte tilbage til skolen i januar.

Mere konkret har de norske højskoler haft stor succes med en lukket "boblemodel", der holder eleverne på skolen, men med mulighed for et nærmest normalt højskoleophold på selve skolerne.

Flere unge begynder at lide last af den lange nedlukning og den usikre hverdag, der har fulgt med de seneste måneder. Det har den konsekvens, at trivslen hos mange begynder at være en reel bekymring. Når man har glædet sig til en oplevelse for livet, er det knusende, at gulvtæppet pludselig bliver revet væk.

Læs også

Der er ikke tid til flere forhåbninger og halve løsninger. Modellen ligger endda klar fra Norge. Vi kommer derfor med vores kraftigste opfordring til, at høj- og efterskolerne åbner og giver glæden tilbage hos landets mange unge mennesker.

Hellere i dag end i morgen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00