Stort forskningsprojekt skal afdække Finansministeriets "blinde vinkel"

REGNEMODELLER: Nyt forskningsprojekt skal kaste lys over dynamiske effekter af offentlige investeringer, der i dag er en "blind vinkel" i Finansministeriets regnemaskine. De første resultater kan være klar allerede næste år. 

Professor ved Aarhus Universitet og overvismand, Michael Svarer, er involveret i forskningsprojektet, der ventes at have de første resultater klar i løbet af 2020 eller 2021. 
Professor ved Aarhus Universitet og overvismand, Michael Svarer, er involveret i forskningsprojektet, der ventes at have de første resultater klar i løbet af 2020 eller 2021. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Når Finansministeriet skal vurdere, om skattelettelser eller nye investeringer i velfærdsstaten er den bedste langsigtede investering for samfundsøkonomien, vil skattelettelser altid se mest fordelagtige ud. 

Det skyldes, at Finansministeriet regner med såkaldte dynamiske effekter af ændringer på skattesatsen, men ikke af velfærdsinvesteringer i eksempelvis bedre børnehaver eller psykiatriske afdelinger. 

Men et nyt forskningsprojekt med tilknytning af både Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – Vive, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og regnemodelgruppen Dream skal nu kaste lys over modellernes "blinde vinkel". 

0:000:00