Debat

Studievalg Danmark efter coronaår: Der er en gruppe af unge, der er gledet bagud i trivselsdebatten

De unge, som vælger at stoppe på deres uddannelse, er tilsyneladende gledet bagud i trivselsdebatten. På grund af nedlukningerne vil mange vælge studiet fra uden egentlig at vide, hvad det er, de vælger fra, skriver Mathilde Tronegård og Tine Andersen.

Studievalg Danmark forudser, at en del unge vil vælge studiet fra udelukkende på grund af de svære omstændigheder.
Studievalg Danmark forudser, at en del unge vil vælge studiet fra udelukkende på grund af de svære omstændigheder.Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det lysner så småt over Danmark. Smittetallene stagnerer, og dørene åbner flere og flere steder.

Temadebat

Et år med corona - hvordan skal de videregående uddannelser samle op?
Det er nu over et år siden statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede dét, der skulle vise sig at blive den første ud af - foreløbigt - to nedlukninger af Danmark. Årsagen var, selvfølgelig, at hindre spredning af coronavirus.

Siden da har de videregående uddannelser kun i meget begrænset omfang haft muligheder for fysisk fremmøde.

Det rammer de studerende på deres trivsel, ifølge tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Andre undersøgelser har påpeget, at kvaliteten af undervisningen er udfordret, nu hvor den udelukkende foregår online.

Altinget Forskning tager i denne temadebat udgangspunkt i de coronaramte uddannelser og beder aktørerne se fremad med udgangspunkt i spørgsmålet:  

Hvordan skal de videregående uddannelser samle op oven på nedlukningerne?

Her er deltagerne:

  • Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef, Dansk Erhverv
  • Mathias Botoft Hansen, talsperson for STEM Students, de studerendes politiske netværk i IDA
  • Mette Fjord Sørensen, underdirektør, Dansk Industri
  • Lina Kofoed Romanini, næstforperson, Lærerstuderendes Landskreds
  • Mike Gudbergsen, forperson, Danske Studerendes Fællesråd
  • Niels Egelund, formand, Danske Erhvervsakademiers rektorkollegium
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Mathilde Tronegård, direktør, Studievalg Danmark
  • Thomas Braun, direktør, Studenterrådgivningen

Om temadebatter
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Men mange måneder væk fra fysiske faglige miljøer, fællesskaber og fredagsbarer har sat dybe spor hos landets studerende.

EVA har i en undersøgelse vist, at de studerende, som startede sidste sommer, er mere ensomme og mindre motiverede end tidligere årgange.

For nogle er det for sent
Der er heldigvis stor velvilje til at gøre en særlig indsats for de studerende, hvis uddannelsesforløb i dén grad har været præget af usikkerhed og uforudsete udfordringer. Uddannelsesinstitutionerne har trivsel højt på dagsordenen og gør deres bedste, situationen til trods.

Trivselsmentorer, morgenmeditation, obligatoriske studiegrupper og online studiecaféer.

Listen over tiltag og idéer er lang, men for nogle studerende vil det uomtvisteligt være for lidt og for sent. De vælger studiet fra. Og uden et studiekort i baglommen får de ikke gavn af alle de sociale og faglige initiativer til studerende.

De unge, som vælger at stoppe på deres uddannelse, er tilsyneladende gledet bagud i trivselsdebatten. I Studievalg Danmark vil vi gerne slå et slag for, at vi husker de unge i overgangene – særligt i år.

Det er svært at reflektere over et studieskift, hvis du ikke oplever at have fået reelle erfaringer med i bagagen.

Mathilde Tronegård og Tine Andersen
Hhv. direktør og faglig konsulent, Studievalg Danmark

Omtrent hver sjette studerende dropper ud af deres videregående uddannelse under det første studieår. De fleste springer videre til en ny uddannelse, mens andre har brug for mere pusterum, inden de er klar til et sporskifte.

Studievalg Danmarks vejledere møder hvert år en del af de studieskiftere, som er i tvivl om deres vej frem.

Nogle af dem taler om deres uddannelsesvalg som forfejlet og studietiden som spild af tid. Om at være mislykket og føle sig flov og alene. Vejlederne vil ofte forsøge at vende perspektivet og hjælpe de unge med at sætte deres erfaringer i spil. Hvordan lærer jeg bedst, hvordan fungerer jeg socialt, hvilken undervisningsform passer til mig, hvad synes jeg er spændende fagligt?

Alle disse overvejelser er værdifulde, når de unge skal vælge en ny videregående uddannelse eller erhvervsuddannelse.

Årets studieskiftere adskiller sig
Vi ved endnu ikke, hvor mange unge som stopper på deres uddannelser i kølvandet af pandemien. EVA har vist, at lidt flere overvejer at droppe studierne end vanligt, og nogle uddannelsesinstitutioner frygter, at mange unge siger farvel til studierne, når verden for alvor åbner op.

Det er vanskeligt at styrke de faglige fællesskaber og hjælpe de studerende med at føle sig hjemme på studiet, når Zoom eller andre online-platforme sætter rammerne for studielivet, og de studerende aldrig møder hinanden til en uformel snak i pausen eller over frokosten i kantinen.

Det er med til at få usikkerheden til at vokse. Både fagligt og socialt.

Det er almindeligt at skifte spor, og det kan godt være ubehageligt for en stund. Men vi må ikke underkende, at årets studieskiftere adskiller sig fra dem, vi har mødt i vores vejledning tidligere.

Det er almindeligt at skifte spor, og det kan godt være ubehageligt for en stund. Men vi må ikke underkende, at årets studieskiftere adskiller sig fra dem, vi har mødt i vores vejledning tidligere.

Mathilde Tronegård og Tine Andersen
Hhv. direktør og faglig konsulent, Studievalg Danmark

De har aldrig oplevet en normal hverdag på studiet. De er på forskellig vis præget af en pandemi, der har stået i vejen for det studieliv, de forventede og drømte om.

Det er svært at reflektere over et studieskift, hvis du ikke oplever at have fået reelle erfaringer med i bagagen. Det er tilfældet hos en del af de unge, vi møder i vores vejledning nu.

Vi forudser, at en del vil vælge studiet fra udelukkende på grund af de svære omstændigheder. De kommer til at vælge et studie fra - uden egentlig at vide, hvad det er, de vælger fra.

Glem ikke de unge
Vi må ikke glemme de unge i overgangene. De skal have let og synlig adgang til vejledning, sparring og støtte, så de kommer godt videre.

I Studievalg Danmark mener vi, at disse unge har brug for en ekstra indsats netop i år – nøjagtig som eleverne i grundskolen, på ungdomsuddannelserne og de, der vælger at blive på den videregående uddannelse.

Vi har ikke råd til, at unge i overgangene mister fodfæstet og glider væk fra uddannelsessystemet.  

Så kære politikere, uddannelsesinstitutioner og vejledere: Glem ikke de unge i overgangene. Vi skal sætte alle sejl til for, at de kommer godt videre, så de stadig har mod, lyst og nysgerrighed på mere uddannelse – til gavn for den enkelte og samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00