Debat

Styrk samarbejdet mellem Danske Regioner og Danske Erhvervsskoler

DEBAT: For få unge vælger en erhvervsuddannelse. Et styrket samarbejde mellem Danske Regioner og Danske Erhvervsskoler kan være løsningen, mener Bent Hansen, formand for Danske Regioner og Peter Amstrup, formand for Danske Erhvervsskoler.
Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bent Hansen 
Formand for Danske Regioner (S) og
Peter Amstrup
Formand for Danske Erhvervsskoler - Lederne.

Knap 14.000 unge søgte ind på en erhvervsuddannelse i år. Det er alt for få. Søgetallet er faktisk det laveste i mere end 10 år. Der er akut behov for at vende denne udvikling. Danske Regioner og Danske Erhvervsskoler styrker derfor deres samarbejde for i fællesskab at sikre, at erhvervsuddannelserne bliver så interessant et tilbud, at de unge vælger uddannelsen til, og at flere unge får en erhvervsuddannelse af høj kvalitet.

Som samfund har vi et stort behov for, at flere unge vælger en erhvervsrettet uddannelse. Dygtig faglært arbejdskraft er en forudsætning for, at virksomheder i alle dele af landet kan vækste og øge produktiviteten. De faglærtes kompetencer er simpelthen afgørende for innovation og produktudvikling i virksomhederne, og derfor er en fælles indsats helt nødvendig.

Indsatsområderne bliver blandt andet sikret af flere praktikpladser, styrkelse af de erhvervsrettede uddannelsers rolle i vækstdagsordenen og en bredere geografisk uddannelsesdækning.

Kontant gevinst i Region Nordjylland
I Region Nordjylland har region og erhvervsskoler haft et forbilledligt samarbejde, hvilket har givet kontant gevinst i jagten på flere praktikpladser. Det er sådanne projekter, vi skal have flere af.

Resultatet af den fælles indsats var, at man i Region Nordjylland fik en vækst på 28 procent i antallet af indgåede praktikaftaler i forhold til året før. Der blev således indgået 4.263 praktikaftaler mod 3.347 året før. Sådanne indsatser kan med fordel bredes ud til andre dele af landet.

Dygtig faglært arbejdskraft er en forudsætning for, at virksomheder i alle dele af landet kan vækste og øge produktiviteten. De faglærtes kompetencer er simpelthen afgørende for innovation og produktudvikling i virksomhederne, og derfor er en fælles indsats helt nødvendig.

Bent Hansen (S) og Peter Amstrup
Danske Regioner og Danske Erhvervsskoler

Konkret blev der gennemført en branding-kampagne i de nordjyske medier rettet mod virksomheder samt foretaget en direkte opsøgende kontakt til nordjyske virksomheder. Der blev også etableret en jobportal på nettet, hvor elever kunne lægge deres profiler ind, som virksomhederne kunne søge i.

Fælles indsats er til alles bedste
Samarbejdet mellem vores foreninger skal også styrke de erhvervsrettede uddannelsers rolle i vækstdagsordenen. Det, forestiller vi os, skal ske via en tættere dialog mellem skoler, regioner, vækstfora og virksomheder.

Endelig vil vi arbejde for en bredere geografisk uddannelsesdækning, så flere grundforløb placeres flere steder på landkortet, end det er tilfældet i dag. I dag er en lang transporttid særligt i yderområderne en barriere for, at unge gennemfører en erhvervsuddannelse. Det skal vi have ændret.

Samlet set tror vi på, at en fælles indsats og fokus på erhvervsuddannelsesområdet vil være til alles bedste og resultere i både flere og bedre uddannede unge samt sikre virksomhedernes efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00