Uddannelsesniveauet stiger for de 35-årige

NOTE: På ti år er der sket en betydelig stigning i de 35-åriges uddannelsesniveau. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Christian Juhl Mølgaard

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik afslører, at uddannelsesniveauet for de 35-årige er steget markant over ti år.

Isoleret set stort fremskridt
1. januar i år havde 36 pct. af de 35-årige en videregående uddannelse, mens det tilsvarende tal i 1998 var 25 pct. Særligt andelen med en lang videregående eller forskeruddannelse er steget fra 6 pct. i 1998 til 11 pct. i 2008. Andelen med en mellemlang videregående uddannelse er ligeledes steget fra 13 pct. i 1998 til 16 pct. i 2008. I samme periode er især andelen med en grundskoleuddannelse som højeste fuldførte uddannelse faldet fra 25 pct. til 17 pct.

Samlet set langsom udvikling
Ved at se på udviklingen i de 35-åriges højeste fuldførte uddannelse fås et tydeligere billede af de ændringer, som sker i de unges uddannelsesvalg. Samlet set ændrer befolkningens uddannelsesniveau sig kun langsomt, idet der er en stor gruppe af befolkningen, som har forladt uddannelsessystemet, og hvis højeste fuldførte uddannelse ikke ændrer sig mere.

Kvinderne stormer frem
Kønsfordelingen på de forskellige uddannelsesniveauer har tilsvarende ændret sig. Andelen af kvinder med en bachelor, en mellemlang eller en lang videregående uddannelse og en forskeruddannelse er steget kraftigt, hvorimod andelen af kvinder med en grundskole- eller kort videregående uddannelse er faldet.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00