Ung radikal til ung konservativ: Uddan­nelsespolitik påvirker altså unges stress

REPLIK: Konservativ Ungdoms formand tager fejl, når han fratager uddannelsespolitikken ansvaret for unges stress. Besparelser er den største årsag til stressede unge, mener Radikal Ungdom.

Af Andreas Lohmann
Uddannelsesordfører, Radikal Ungdom

I Altinget kunne man 11. september læse et indlæg skrevet af Konservativ Ungdoms formand, Anders Storgaard.

I indlægget argumenterer han blandt andet for, at sociale medier har været en af hovedårsagerne til, at unge i dag er markant mere stressede, og at mange unge mangler redskaberne til at håndtere stress samt et liv med op- og nedture.

Men mest mærkværdigt mener Storgaard og Konservativ Ungdom ikke, at uddannelsespolitikken har noget som helst med unges stress at gøre.

Dette er en kæmpe misforståelse.

For den uddannelsespolitik, der er blevet ført af både røde som blå regeringer, har i den grad haft en kolossal negativ påvirkning på den stressepidemi, som vi ser blandt unge under uddannelse.

Besparelser påvirker stressvejledning
Men først og fremmest er jeg enig med Storgaard i, at mange unge mangler redskaberne til at håndtere stress, fordi det gør de.

Men så hjælper det heller ikke, at man har sparet så enormt meget på uddannelse og dermed på vejledning til unge med stress.

Besparelserne på uddannelse har nemlig medført, at mange uddannelsesinstitutioner enten har skåret ned på redskaberne, unge har til rådighed på deres uddannelse til at håndtere stress, eller helt smidt dem væk.

På mit gamle gymnasium, Aalborg Katedralskole, har de for eksempel én psykolog til over 950 elever. Man vil gerne have flere psykologer, men man har ikke pengene til det.

At mange unge ikke har redskaber til rådighed til at håndtere stress, er en direkte konsekvens af den uddannelsespolitik, der er blevet ført.

Unge ses som modellervoks
Ydermere så har den uddannelsespolitik, som man har ført de seneste mange år, været præget af en gennemgående mistillid til de unge, som vælger at tage en uddannelse.

Fremdriftsreformen og omprioriteringsbidraget er bare et par eksempler på den tilgang, som mange politikker har haft til uddannelsessektoren.

Nemlig en tilgang, der desværre ser de unge mennesker, som vælger at tage en uddannelse, som modellervoks, som man kan forme til at efterleve arbejdsmarkedet eller velfærdsstatens efterspørgsler.

Det er trist, fordi det er netop denne tilgang, som medfører, at så mange unge under uddannelse har og får stress.

Det inspirerer jo ikke ligefrem unge til at have selvtillid til at vælge en uddannelse, der interesserer dem, eller tage ansvar for sig selv og dermed tillære sig redskaberne til at håndtere stress, når nogen allerede har taget patent på deres uddannelse, og hvad den skal bruges til i fremtiden.     

Konklusionen er ret klar.

Så, Konservativ Ungdom, uddannelsespolitik påvirker i den grad unges mentale helbred. Jeg ville ønske, at det ikke var tilfældet, og at vi havde et uddannelsessystem, som gav flertallet af unge under uddannelse mod på livet, men med den uddannelsespolitik, der er blevet ført, er det desværre ikke tilfældet.

Forhåbentligt kan det nye centrum-venstre flertal sikre, at vi får uddannelsespolitik, hvor vi igen har tillid til og investerer i unge mennesker og deres drømme.     

Forrige artikel Center for Fremmedsprog til minister: Gør det nemmere for unge at lære sprog Center for Fremmedsprog til minister: Gør det nemmere for unge at lære sprog Næste artikel AE til ny minister: Investér massivt i, at langt flere får en uddannelse AE til ny minister: Investér massivt i, at langt flere får en uddannelse