V og S angriber Riisager: Hun ser stort på samarbejde

KRITIK: Undervisningsordførerne fra Venstre og Socialdemokratiet retter en kras kritik af undervisningsminister Merete Riisager (LA). Hun anklages for at køre soloræs og grave grøfter. DF og K har svært ved at genkende kritikken, som ministeren selv afviser at svare på. 

"Det er også en opgave for en minister at bygge bro i stedet for at grave grøfter,” lyder det fra Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen.
"Det er også en opgave for en minister at bygge bro i stedet for at grave grøfter,” lyder det fra Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenTyson W. Lyall

Der er udbrudt verbal nævekamp blandt nogle af Folketingets uddannelsespolitiske sværvægtere.

Fra en usædvanlig alliance af Venstre og Socialdemokratiet lyder der nemlig en skarp kritik af undervisningsminister Merete Riisager (LA).

De to traditionelle magtpartiers undervisningsordførere melder om en minister, der ser stort på samarbejde og brede aftaler.

”Jeg savner en forståelse for, at man skal samarbejde. Det har hun ikke helt fanget endnu. Det er også en opgave for en minister at bygge bro i stedet for at grave grøfter,” siger Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen.

Det gør mig først og fremmest ked af det, at hun trækker det kort. Jeg håber, at hun på en eller anden måde vil give mig en forklaring på, hvorfor det var nødvendigt at profilere sig selv på vores bekostning.

Anni Matthiesen
Undervisningsordfører, Venstre

Socialdemokratiets Annette Lind har ”fuldstændig samme holdning”:

"Vi har en forligskreds, som faktisk er enig om langt det meste, og så har vi en minister, som står fuldstændig uden for kredsens holdninger. Det er da problematisk. Hun tager i høj grad bekendtgørelsesmulighederne i brug og indfører ting på den måde – uden opbakning fra forligskredsen,” siger hun og giver eksempler på ministerens egenrådighed:

”Det skete med snyd på gymnasierne og med hele fraværsdagsordenen. I forhold til profilgymnasier spurgte hun forligskredsen, hvad vi syntes, og der var ikke opbakning fra et eneste parti. Jeg oplever igen og igen, at vi har en fælles forståelse i forligskredsen uden om ministeren.”

Hvordan adskiller det sig fra andre ministre, du har arbejdet sammen med i opposition?

”Der er ingen sammenligning med Merete og resten af ministerflokken, jeg har arbejdet sammen med,” svarer Annette Lind.

”Det var dråben”
Den påståede dårlige samarbejdsevne skyldes ifølge Anni Matthiesen noget så simpelt som manglende lytteevne hos ministeren.

"Det er helt grundlæggende, hvis man skal tro på, at man kan lave brede aftaler, at man også som minister husker at lytte og være nærværende. Det er uanset, om man har forskellige organisationer, foreninger eller andre politiske partier inde til møder. Man skylder at lytte til, hvad folk giver udtryk for," siger hun. 

Venstres kritik af Merete Riisager er blusset op, efter ministeren i fredagens udgave af Politiken gik til angreb på de seneste årtiers borgerlige undervisningspolitik.

Den har hovedsageligt været under ledelse af Venstre – først med Bertel Haarder, så Ulla Tørnæs, Tina Nedergaard, Troels Lund Poulsen og senest Ellen Trane Nørby ved roret i Undervisningsministeriet.

”Det er jo ikke lykkedes de borgerlige at sætte en dagsorden, der er så tydelig, at den når helt ud i klasselokalerne,” lød det fra Merete Riisager.

Den bredside faldt bestemt ikke i god jord hos Anni Matthiesen, som indrømmer, at ”det var dråben, der fik bægeret til at flyde over”. 

”Hun går ud og dømmer en række af Venstres tidligere undervisningsministre, som om de ikke har forstået, hvordan man skal lave undervisningspolitik,” siger hun og fortsætter: 

”Det er dødærgerligt, at undervisningsministeren har brug for at hænge Venstres tidligere undervisningsministre ud, når hun i bund og grund selv kun har været minister i halvandet år.” 

Riisager: Vil ikke slå løs på nogen
Over for Altinget ønsker Merete Riisager ikke at forholde sig til kritikken af samarbejdet med ordførerne.

Debatten om borgerlig undervisningspolitik vil hun til gengæld gerne sætte ord på. Her afviser hun at have hængt nogen ud.

“Jeg har rigtig mange borgerlige kollegaer, som jeg sætter utroligt stor pris på. Ellen Trane og Bertel Haarder er nogle af dem. Når jeg ønsker at rejse denne her dagsorden, er det, fordi jeg helt overordnet mener, at det borgerlige Danmark har indordnet sig under nogle præmisser. Vi skal være stolte af borgerlig uddannelsespolitik, og der er behov for at flage for den. Ellers bliver skolen et tomt element,” siger hun.

Savner du den stolthed hos dine borgerlige kollegaer?

“Jeg har ikke noget behov for at slå løs på nogen. Slet ikke. Jeg er meget glad for samarbejdet med de blå ordførere, som jo har forskellige perspektiver. Jeg har kun godt at sige om dem,” siger Riisager.

Når du nu både roser Bertel Haarder, Ellen Trane og Anni Matthiesen, skal jeg bare forstå, hvem du sigter efter med kritikken?

“Det er ikke så afgørende, hvilke personer det er. Det borgerlige Danmark er jo politikere, men det er også debattører, rektorer, forskere og andre forskellige mennesker. Det er en helhedsbetragtning. Det er ikke vigtigt at gøre det her til et personspørgsmål.” 

Minister skal hele ar
Selvom Merete Riisager ikke vil sætte navne på sin borgerlige kritik, har Anni Matthiesen svært ved at se, hvordan det ikke skal få negative konsekvenser for det fremtidige samarbejde i regeringen.

”Det giver ar. Det gør mig først og fremmest ked af det, at hun trækker det kort. Jeg håber, at hun på en eller anden måde vil give mig en forklaring på, hvorfor det var nødvendigt at profilere sig selv på vores bekostning. Det er hendes opgave at få de ar helet,” siger hun. 

Hun anklager Merete Riisager for at forsøge at fiske stemmer til sit kriseramte Liberal Alliance ved at tegne forskellene på de borgerlige partiers undervisningspolitik unødigt skarpt op.

”Den eneste forklaring, jeg kan finde frem til, er, at de er så presset i meningsmålingerne, at hun føler et behov for at forsøge at flytte stemmer fra Venstre til Liberal Alliance. Det virker som et febrilsk forsøg på det,” siger hun.

Annette Lind tilføjer til den vurdering en kritik af, at Liberal Alliances politiske ordfører i Jyllands-Posten for nylig talte for kortere skoledage og et opgør med den understøttende undervisning. Den melding går imod, hvad både Socialdemokratiet og Venstre mener om skoledagens længde.

”Her er Christina Egelund med sikkerhed sendt i byen. Det er meget problematisk, at man agerer sådan, når forligskredsen har en anden fælles forståelse for, hvad der skal ske. Man må finde ud af, om man er i regering eller opposition,” siger Annette Lind.

Også den kritik bliver pure afvist af Merete Riisager. 

“Helt overordnet har vi en regering, der har en fælles politik. Så er der de enkelte partier, som også har nogle frihedsrettigheder. Det gælder for alle tre regeringspartier, at de benytter sig af deres frihedsgrad.”

DF og K afviser
Hverken i Dansk Folkeparti eller hos Konservative kan man genkende kritikken af undervisningsministeren. 

“Jeg har som udgangspunkt ikke de store problemer med ministeren. Vi har nogle politiske uenigheder, men det har ikke noget med samarbejdet at gøre som sådan,” lyder det fra undervisningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Den konservative ordfører Brigitte Jerkel mener heller ikke, at samarbejdsproblemerne kan koges ned til andet end politiske uenigheder.

Hun er til gengæld stærk modstander af den ambition om at indgå flere snævre borgerlige forlig på uddannelsesområdet, som Merete Riisager onsdag luftede tanker om i Skoleliv

"Den tilgang er jeg ikke enig i. Jeg er tilhænger af brede forlig og aftaler, fordi det sikrer størst mulig ro omkring området for borgerne. De skal kunne regne med, at de aftaler, der bliver indgået, også holder efter et valg," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

Brigitte Klintskov Jerkel

MF (K), byrådsmedlem, Greve
socialrådgiver

0:000:00