V-profiler drømmer om at sløjfe SU til hjemmeboende

SU: Flere af Venstres folketingskandidater ønsker et opgør med SU’en til hjemmeboende på ungdomsuddannelserne. V’s finansordfører bakker op, mens partiet afventer anbefalinger fra en ekspertgruppe. K ønsker SU’en til hjemmeboende helt afskaffet. 

Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Jeg forstår ikke argumentet, om at det skulle være de svageste elever, det går ud over. De er jo hjemmeboende og får i forvejen betalt deres mad, tøj og husleje.

Jacob Jensen
Finansordfører, Venstre

Flere af Venstres kandidater til det kommende folketingsvalg ønsker SU’en til hjemmeboende afskaffet i sin nuværende form. I stedet skal pengene bruges på at investere andre steder i uddannelsessektoren.

Det viser en rundringning til flere fremtrædende folketingskandidater hos Venstre, som Altinget har foretaget.

Jens-Kristian Lütken, der er medlem af Venstre i Københavns Borgerrepræsentation og stiller op i Københavns Storkreds, ønsker, at pengene fra SU’en bruges til i stedet at investere i erhvervsuddannelserne.

Dokumentation

Udgifter til SU for hjemmeboende på ungdomsuddannelser:

Den samlede udgift til SU-stipendier og SU-lån til hjemmeboende studerende på ungdomsuddannelser lå i 2018 på 1,9 milliarder kroner (heraf er 220 millioner SU-lån).

I 2019 er grundsatsen for SU’en 958 kroner før skat (forudsat at den hjemmeboendes forældre samlet tjener mere end 589.630 kroner om året. Tjener forældrene sammenlagt mindre end det beløb, gradueres SU-satsen derefter. Satserne findes her.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00