Valgkampens budgetter genbesøgt

ANALYSE: Kommunernes budgetlægning for 2019 endte for andet år i træk med en statslig straf for skattestigninger. En ny valgperiode er skudt i gang, og nu lægges grundstenene for kommende års lokale økonomiske råderum.

Flere steder i landet blevet efterårets kommunale budgetlægning og besparelser mødt med demonstrationer. Her er det politikere i Aalborg, som får en opsang.
Flere steder i landet blevet efterårets kommunale budgetlægning og besparelser mødt med demonstrationer. Her er det politikere i Aalborg, som får en opsang.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Et ikke ubetydeligt antal vælgere må have undret sig over, hvordan de økonomiske udsigter for deres hjemkommune har udviklet sig inden for det seneste år.

I november sidste år kunne borgerne i blandt andet Halsnæs, Svendborg, Aarhus, Norddjurs og Frederikssund Kommune gå til stemmeurnerne betrygget om, at politikerne på rådhuset havde styr på økonomien.

Få måneder senere – i Frederikssund kun enkelte uger – begynder alarmklokkerne at bimle, mens fundamentet under årets økonomiske ramme stille og roligt skrider. Flere steder må man allerede i foråret trække i nødbremsen og genåbne budgettet for at finde akutte besparelser i indeværende år.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00