Venstre i strid om eksamen på højskoler

HØJSKOLER: Venstre-politiker er varm fortaler for eksamen på højskolerne, men både partiets ordfører og undervisningsminister Bertel Haarder (V) afviser. Diskussionen er dog ikke lukket.
Højskolerne skal fortsat være eksamensfri zone, fastslår Bertel Haarder (V), selv om partifælle mener det modsatte.
Højskolerne skal fortsat være eksamensfri zone, fastslår Bertel Haarder (V), selv om partifælle mener det modsatte.Foto: hojskolerne.dk
Anders HeisselAnders Agner Pedersen

Hvis højskolerne har mulighed for en eksamen, kan det måske være med til at redde skolerne ud af nedgangen i elever. Og det faktum er der flere i højskoleverdenen, der ikke har indset.

Karsten Lauritzen
Medlem af Folketinget for Venstre
Fakta

Fakta om de danske højskoler:

Årgang:        96/97 04/05 05/06 06/07

Antal elever: 6.137 4.649 4.768 4.743

Antal skoler:    102     79      79     75


Kilde: Folkehøjskolernes Forening i Danmark

Som et af de eneste steder i uddannelsesverdenen er højskoler eksamensfri zone. Men folketingsmedlem Karsten Lauritzen fra Venstre ser gerne, at højskolerne i højere grad gør brug af eksaminer.

"Jeg ser det meget gerne som en mulighed for højskolerne at afholde eksamen. Det vil give skolerne plads til mangfoldighed og forskellighed, hvis elever kan få lov til at afslutte deres ophold med at blive afprøvet i de fag, de har fulgt. Tidligere har der hersket en venstreorienteret, ja nærmest SF-tilgang til, at eksamen ikke hører til på højskolerne. Den vil jeg gerne gøre op med," siger Karsten Lauritzen

Statsstøtte til højskolerne
Diskussionen om eksaminer på højskolerne blussede for nylig op igen, da forstander på Europahøjskolen Erik Boel proklamerede, at skolen ville indføre eksamen og karakterer til eleverne på højskolen fra i år. Siden har formanden for højskolen Henrik Vinther afvist tanken og kaldt det en "smutter" fra forstanderens side.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00