VUC afgiver mindre til FGU end ventet

FGU: Undervisningsministeriet har nedjusteret antallet af elever, der flyttes fra VUC til FGU. Det får negative konsekvenser for de nye institutioner, mener Produktionsskoleforeningen.

Ifølge undervisningsminister Merete Riisager får FGU en mindreaktivitet på cirka 1.600 årselever i forhold til, hvad man tidligere har forventet.
Ifølge undervisningsminister Merete Riisager får FGU en mindreaktivitet på cirka 1.600 årselever i forhold til, hvad man tidligere har forventet.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

”Mindre formue, mindre bygninger og færre medarbejdere overdraget.”

Det er ifølge undervisningsministeren konsekvensen af, at den såkaldte udspaltning fra VUC til FGU bliver væsentlig mindre end hidtil beregnet.

I et svar fra minister Merete Riisager (LA) til Socialdemokratiets Mattias Tesfaye, forklarer hun, at FGU får en mindreaktivitet på cirka 1.600 årselever i forhold til tidligere antaget.

Dokumentation

Mattias Tesfaye spørger blandt andet:

”Hvorfor er de indberettede aktivitetsoplysninger, der skal danne grundlag for udspaltningen, så meget lavere end de vurderinger, der blev lagt frem under FGU-forhandlingerne?”

Merete Riisager svarer:

”Det opdaterede skøn på aktiviteten på FGU indikerer, at der kan være en mindreaktivitet på ca. 1.600 årselever i forhold til forudsat. Mindre-aktiviteten, der følger af det reviderede skøn, kan tilskrives to forhold.”

”For det første har de andele af elever under 25 år på avu, fvu og obu, der fremgår af indberetningerne fra VUC’erne fra august 2018 (vedr. aktivitet i 2016 og 2017), vist sig at være mindre end først antaget. Af data, som ministeriet anvendte i beregningen af reformøkonomien fremgik det, at ca. 50 pct. af kursisterne på avu, fvu og obu var under 25 år. Af VUC’ernes indberetninger fremgår det, at andelen af kursister under 25 år kun udgør ca. 45 pct. Isoleret set giver det anledning til en mindreaktivitet på FGU på 500 årselever.”   

”For det andet tog aktivitetsskønnet i reformøkonomien og genberegningen på FFL19 ikke højde for de undtagelsesbestemmelser for afgrænsning af målgruppen for FGU, der blev fastlagt sent i forhandlingerne. Forventningen var, at undtagelserne ville omfatte aktivitet af et begrænset omfang. Analyser viser nu, at omfanget af de undtagelsesbestemmelser, der er aftalt for avu, fvu og obu, er mere vidtrækkende end forventet. Isoleret set giver det anledning til en mindreaktivitet på ca. 1.100 årselever.”


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00