Debat

VUC: Der skal også være plads til dem, der er afklarede

REPLIK: Selvom den nye forberende uddannelse skal hjælpe de unge, der er udsatte eller uafklarede, skal den også give plads til dem, der er afklarede og har brug for et fagligt løft. Derfor er der brug for differentierede tilbud til de unge, skriver VUC i en replik.

Foto: VUC
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Verner Rylander-Hansen og Per Skovgaard Andersen
Formand for Lederforeningen for VUC og formand for VUC Bestyrelsesforening 

Det er tre uger siden, Stefan Hermann og ekspertgruppen for ”Bedre veje til en ungdomsuddannelse” kom med deres anbefalinger, og regeringen forventes snart at komme med sit udspil. Allerede nu kan vi glæde os over, at der er kommet fokus på den vigtige udfordring, det er at få alle unge med – og at både politikere og aktører bidrager aktivt til debatten.

I et bidrag fra Martin Taarup, der er leder af Hvidovre Produktionsskole, her i Altinget 17. marts lægger han op til en kritik af VUC, selvom han påpeger, at de unge fortjener bedre end en institutionskrig. Han bruger sine kræfter på at anklage VUC for at tale behovet for forandring ned og for ikke at ville bidrage til løsning af de udfordringer, vi står over for i uddannelsessystemet. Intet kunne være mere forkert!

Stor forskel på de unge
VUC vil gerne samarbejde og er lokalt i løbende dialog med produktionsskolerne og kommunerne om uddannelse til de unge. Og vi hilser forandringer og forbedringer for målgruppen velkommen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Men vi tillader os også at byde ind til debatten med den erfaring og ekspertise, vi har om målgruppen: At der er store forskelle på de unge, og at nogle har brug for understøttende tiltag og værkstedstid, som Martin Taarup også fremhæver. Men også, at mange andre faktisk er klar til en voksenuddannelse og blot har brug for et fagligt løft. Det er vel heller ikke odiøst at hævde, at der er meget stor forskel på en 16-17-årig, der ikke er lykkedes i folkeskolen, og en 23-25-årig ung voksen, der har erfaring med arbejdsmarkedet og voksenlivet.

Det handler om det generelle menneskesyn. VUC går ind for, at der udbydes differentierede tilbud til en endog meget forskellig gruppe borgere mellem 15 og 29 år. Vi mener ganske enkelt ikke, at Ekspertudvalgets anbefalinger i tilstrækkelig grad har forholdt sig til dette problem.

Det gavner ingen, hvis diversiteten bliver til ’one size fits all’, og man tvinger en 23-årig, der efter ufaglært arbejde er afklaret omkring sin fremtid, ind i samme skole som en 16-årig frisk ud af folkeskolen med personlige eller sociale udfordringer.

Verner Rylander-Hansen og Per Skovgaard Andersen
Formand for Lederforeningen for VUC og formand for VUC Bestyrelsesforening

Anerkend forskelligheden
Det betyder ikke, at vi er uenige med Martin Taarup i, at det er en menneskeret at være uafklaret, når man er ung og søgende. Tværtimod kunne vi ikke have sagt det bedre selv. Det betyder heller ikke, at vi er imod oprettelsen af et nyt forberedende tilbud for gruppen af uafklarede unge.

Det betyder bare, at vi gerne vil have, at man hæver blikket fra løsningen på papiret og anerkender en virkelighed, hvor målgruppen som sagt er enormt forskellig. Derfor er det nødvendigt, at der også fremadrettet er forskellige tilbud i forhold til målgruppen.

VUC-sektoren har i dag velfungerende lokale samarbejder med produktionsskolerne – ikke alle steder, men mange steder. Et samarbejde, der i dag blandt andet er udfordret at et meget forskelligt regelsæt på de to institutioner. Her er der i et fremtidigt set-up håb om en langt større ensartethed i institutionernes regelsæt og finansiering samt målgruppens forsørgelsesgrundlag.

Plads til både afklaring og voksenuddannelse
Det gavner ingen, hvis diversiteten bliver til ’one size fits all’, og man tvinger en 23-årig, der efter ufaglært arbejde er afklaret omkring sin fremtid, ind i samme skole som en 16-årig frisk ud af folkeskolen med personlige eller sociale udfordringer.

Vi ser meget frem til regeringens udspil til en ny forberedende uddannelse til de unge, og vi håber, at udspillet samtidig giver plads til både afklaring og voksenuddannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Skovgaard Andersen

Formand, VUC Storstrøm
cand.mag. (Aarhus Uni. 1976), pædagogikum (Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse 1982), hd (CBS 1989)

Verner Rylander-Hansen

Rektor, Kolding HF & VUC, formand, Danske HF & VUC
lærer (N. Zahles Seminarium 1980)

0:000:00