Debat

VUC-rektor og formand: Etablerede miljøer kan sagtens løfte FGU'en

DEBAT: VUC’er, produktionsskoler og erhvervsskoler kan fint løfte FGU-opgaven, uden at bruge 250 millioner ekstra kroner på nye FGU-skoler, skriver bestyrelsesformand Hans Halvorsen og rektor Erik Ernø-Kjølhede, VUC Aarhus.

Lad eksisterende, statsligt finansierede skoler udbyde den nye forberedende grunduddannelse i fællesskab under kommunalt ansvar og ledelse, skriver Hans Halvorsen og Erik Ernø-Kjølhede fra VUC Aarhus.
Lad eksisterende, statsligt finansierede skoler udbyde den nye forberedende grunduddannelse i fællesskab under kommunalt ansvar og ledelse, skriver Hans Halvorsen og Erik Ernø-Kjølhede fra VUC Aarhus.Foto: Søren Bidstrup
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Halvorsen og Erik Ernø-Kjølhede
Bestyrelsesformand, VUC Aarhus, og rektor, VUC Aarhus

Samtidig med at regeringen i forslaget til finanslov for 2018 foreslår at fortsætte nedskæringerne på uddannelse, så arbejder regeringen på at etablere en ny og unødvendig dyr forberedende grunduddannelse (FGU). 

En uddannelse der skal hjælpe unge, som er kørt fast og ikke har taget en ungdomsuddannelse eller har fået sig et job efter folkeskolen.

Regeringen ønsker med den forberedende grunduddannelse, FGU, at der i kommunalt regi skabes én sammenhængende indgang til uddannelse for unge under 25 år.

Fakta
Deltag i debatten!

Argumentet for et nyt FGU-tilbud er, at regeringen mener, at det for nuværende er for svært for de unge at orientere sig i de mange eksisterende tilbud.

Man ønsker således at rydde op og forenkle, så man får et mere overskueligt tilbud. 

Lad i stedet de eksisterende, statsligt finansierede skoler udbyde den nye forberedende grunduddannelse i fællesskab under kommunalt ansvar og ledelse.

Hans Halvorsen og Erik Ernø-Kjølhede
VUC Aarhus

Den ambition kan vi godt bakke op om.

Nye skoler koster unødvendige penge
Derimod kan vi ikke bakke op om regeringens ønske om at skrotte eksisterende, velfungerende uddannelsesmiljøer på VUC’er og produktionsskoler, samtidig med at regeringen i sit finanslovsforslag ovenikøbet foreslår at bruge 250 millioner kroner over de kommende år på at etablere nye og selvstændige skoler til at varetage det nye FGU-tilbud. 

Der er andre, bedre og billigere veje til målet.

VUC’er, produktionsskoler og erhvervsskoler kan i fællesskab fint løfte FGU-opgaven helt i overensstemmelse med regeringens udspil, uden at der skal bruges 250 millioner uddannelseskroner på at etablere nye FGU-skoler.

Det kræver blot, at man laver rammerne for et tæt og velfungerende samarbejde mellem de eksisterende uddannelsesinstitutioner, noget som vi i forvejen er rigtig gode til, også selvom samarbejdet i dag ofte finder sted på trods af manglende formelle rammer.

Så inden regeringen og finanslovsparterne i disse dage kaster sig for langt ud i diskussionen om, hvorvidt erhvervsskolerne igen i år skal tilføres en såkaldt kvalitetspulje på 150 millioner kroner for at kompensere netop erhvervsskolerne for en del af de generelle nedskæringer i uddannelsessektoren, så kan de jo starte med at spare de 250 millioner kroner, det helt unødvendigt vil koste, hvis man på landsplan skal etablere 75 nye FGU-uddannelsessteder.

Lad i stedet de eksisterende, statsligt finansierede skoler udbyde den nye forberedende grunduddannelse i fællesskab under kommunalt ansvar og ledelse. Det vil være fornuftig brug af offentlige midler til uddannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Halvorsen

Formand, Jydsk Væddeløbsbane, fhv. rådmand og byrådsmedlem (S), Aarhus
Maskinarbejder

0:000:00