Debat

VUC kan løfte unge tilbage i uddannelse

DEBAT: Mere end 170.000 unge under 30 år er hverken i arbejde eller under uddannelse. VUC har en vigtig rolle med at hjælpe unge med dårlige uddannelsesoplevelser videre, påpeger formanden for VUC, Verner Rylander-Hansen.

Alt for mange unge er hverken i arbejde eller under uddannelse, og det er dybt bekymrende, mener VUC-formand Verner Rylander-Hansen.
Alt for mange unge er hverken i arbejde eller under uddannelse, og det er dybt bekymrende, mener VUC-formand Verner Rylander-Hansen.Foto: colourbox.com
Erik Bjørn Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Verner Rylander-Hansen
Formand for VUC lederforeningen.

AE-Rådet offentliggjorde for et par dage siden en analyse der viser, at mere end 170.000 unge under 30 hverken var i arbejde eller under uddannelse i 2014. Det svarer til hver tiende ung. Og to ud af tre af dem har ikke anden uddannelse end folkeskolen, og tre ud af fire har ikke en erhvervskompetencegivende uddannelse. Det er dybt bekymrende tal. Både for den enkelte unge og for samfundet som helhed. 

Vi skal sørge for, at alle unge - uanset udgangspunkt, baggrund og forudsætninger - tilbydes en løsning, der passer til dem. En løsning, der fx kan handle om at få rustet deres faglige kundskaber, så de kan komme videre i uddannelsessystemet. Og her spiller landets VUC'er en helt central rolle. Her kan unge og voksne nemlig få en ny chance og få forbedret deres faglige niveau. Her kan man pudse folkeskolefag af, og vi har særlige forløb for ordblinde, hf enkeltfag kan ruste til videre uddannelse. Og her er særligt tilrettelagte forløb, der leder videre.

God brug for indsats
VUC har en særlig rolle som den uddannelsesinstitution, der kan opfange og løfte unge, der har dårlige uddannelses-oplevelser med i bagagen. Det kræver en særlig pædagogik og en særlig tilgang til den enkelte unge. Og AE-Rådets analyse viser, at der er god brug for den indsats.

Her kan unge og voksne nemlig få en ny chance og få forbedret deres faglige niveau.

Verner Rylander-Hansen
Formand for VUC lederforeningen

VUC spiller blandt andet også en rolle i den vedtagne - og fornuftige - strategi om, at flere skal have en erhvervsuddannelse. Vi er et væsentligt led i kæden ift de EUD-forberedende forløb. Og her tror jeg, vi skal tænke flere af de 170.000 unge ind. Vi skal sikre, at de får en mulighed for at få en erhvervsuddannelse. Vi skal sørge for, at de forberedende forløb giver flere unge en mulighed for at komme videre. Det er godt for den enkelte ung - og det er godt for samfundet som helhed.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Verner Rylander-Hansen

Rektor, Kolding HF & VUC, formand, Danske HF & VUC
lærer (N. Zahles Seminarium 1980)

0:000:00