Debat

VUC skal være med til at tiltrække nye målgrupper

DEBAT: Det er vigtigt, at der i de kommende år er flere, der søger ind på en uddannelse, og flere der gennemfører den påbegyndte uddannelse, mener formand for Lederforeningen for VUC, Hans Jørgen Hansen. Det skal nye tiltag sikre, og VUC skal være med til at tiltrække nye målgrupper, påpeger han.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

Det politiske system er lammet, og der bliver ikke formuleret mange fremadrettede tanker om, hvordan det danske samfund kan håndtere de uddannelsesmæssige udfordringer, som globaliseringen stiller os overfor. Vi må i stedet nøjes med de mange paroler om, at vi skal have uddannelser i verdensklasse.

Hans Jørgen Hansen
Formand for Lederforeningen for VUC
Fakta
Bland dig?
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected].
AF Hans Jørgen Hansen
Formand for Lederforeningen for VUC

Der er blevet sagt mange gode ting i den igangværende paneldebat om uddannelse her på Altinget. Jeg hæfter mig især ved professor Palle Rasmussens (28. februar) konstatering af, at der er et "påtrængende behov for tiltag, som kan føre til reel og holdbar stigning i andelen af uddannede." Professoren nævner, at der fremover vil være en større efterspørgsel efter personer med faglige uddannelser eller en videregående uddannelse.

Palle Rasmussens overvejelser om samfundets kompetencebehov i den allernærmeste fremtid er udtryk for en meget realistisk forståelse af, at vi her står over for en hovedopgave i de kommende år. Der er derfor god grund til at lytte til hans kyndige analyse, og i VUC-sektoren har vi længe haft fokus på, at vi skal have fat i de målgrupper, som ikke så let finder vej ind i uddannelsessystemet. Det er her, potentialet for at gøre en forskel ligger.

Systemet er lammet
Det er dog svært at forestille sig, at der kommer til at ske noget afgørende nyt på det uddannelsespolitiske område på denne side af et folketingsvalg. Det politiske system er lammet, og der bliver ikke formuleret mange fremadrettede tanker om, hvordan det danske samfund kan håndtere de uddannelsesmæssige udfordringer, som globaliseringen stiller os overfor. Vi må i stedet nøjes med de mange paroler om, at vi skal have uddannelser i verdensklasse.

Men jeg håber, at Troels Lund Poulsen som ny undervisningsminister bliver i stand til at udnytte den helhedstænkning, som der er lagt op til med den ny struktur i Undervisningsministeriet. Der er nemlig behov for, at den hidtidige meget opsplittede silotænkning bliver afløst af et mere tværgående fokus og en bedre evne til at håndtere de vigtige uddannelsespolitiske målsætninger om uddannelse til flere.

Ændrede begreber
For en ny undervisningsminister er det oplagt at tage bestik af de forskydninger, der hele tiden sker i uddannelsessystemet og erkende, at de snævre og gængse definitioner af f.eks. unge og voksne og begreber som ungdoms- og voksenuddannelse har ændret sig. Jeg kan nævne, at det har været en overraskelse for mange, at 70 procent af VUC's undervisning er rettet mod unge under 30 år. Her gik de fleste og troede, at VUC var noget med it for ældre og spansk for velbjærgede efterlønnere.

Det er nok også de færreste, der ved, at stort set alle VUC'ere i dag har mulighed for at tilbyde 2-årigt hf. Kursisterne strømmer til, og jeg har på mit eget VUC her ved martsoptaget oplevet, at det største antal kursister nogensinde har søgt ind på VUC's 2-årige hf via den koordinerede tilmelding. Denne udvikling viser, at VUC har fået etableret et godt og attraktivt tilbud, som de unge målbevidst søger ind på, og som allerede i det tidlige forår udgør en relevant uddannelsesvej i de unges horisont, når der skal træffes vigtige valg om fremtiden.

Udfordringer
Hovedudfordringen i de kommende år bliver at få flere til at søge ind på en uddannelse og ikke mindst at få dem til at gennemføre den påbegyndte uddannelse. Der er ganske enkelt behov for at hæve befolkningens uddannelsesniveau i bredden. Vi er mange, der er stærkt interesserede i at løse denne opgave, og det turde stå klart, at VUC også her spiller en vigtig rolle i at få fat i nye målgrupper.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Jørgen Hansen

Fhv. direktør, VUC Syd
lærer

Palle Damkjær Rasmussen

Professor emeritus, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet
cand.mag. i dansk og sprogpsykologi (Københavns Uni. 1974)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00