Debat

Care om vaccineulighed: Lige adgang og retfærdig levering kan redde dobbelt så mange liv

Beslutningstagere i Danmark og andre højindkomstlande, udviklingsbanker og øvrige donorer bør have meget større fokus på at investere i både lige adgang til vacciner - såvel som i de systemer og mennesker, der skal sikre en hurtig og retfærdig levering, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.

En sundhedsmedarbejder i Indonesien forbereder en dosis Pfizer-vaccine som en del af landets boosterprogram, januar, 2022.
En sundhedsmedarbejder i Indonesien forbereder en dosis Pfizer-vaccine som en del af landets boosterprogram, januar, 2022.Foto: Willy Kurniawan/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Stuhr Jakobsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har set det igen og igen: Mens rige, ressourcestærke lande fokuserer på at øge de allerede høje vaccineprocenter i deres egne befolkninger med andet og tredje stik, dukker nye og farlige mutationer af covid-19 op i lavindkomstlande, der fortsat kæmper for overhovedet at få adgang til vacciner.

Hver dag, vi venter på en mere fair, global vaccinationsindsats giver mulighed for endnu flere smitsomme varianter, der forlænger pandemien for alle. 

Et globalt solidarisk vaccineprogram, der sikrer, at vaccinen når ud til alle, der har brug for den, er den eneste måde, vi alle kommer ud på den anden side af denne trussel, der har overskygget alt i nu to år. 

Temadebat

Hvordan bør Danmark forholde sig til vaccineulighed?

Hvad bør Danmark gøre for at mindske vaccineulighed? Skal Danmark donere flere vacciner til udviklingslande? Bør det internationale Covax-samarbejde udvides? Og skal vaccinepatenterne suspenderes?

Altinget Udvikling har inviteret en række aktører med tilknytning til emnet til at forholde sig til ovennævnte spørgsmål.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du meget velkommen til at sende din henvendelse til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] og aftale nærmere.

Større fokus på leveringsomkostninger
Men at nå til det punkt er ikke kun et spørgsmål om at få sendt flere vaccinedoser til udviklingslande med lav vaccinedækning. Det er også et spørgsmål om at sørge for, at vaccinerne rent faktisk kan komme ud og blive givet til de mennesker, der mangler dem. 

Mens der er ved at komme et større og tiltrængt fokus på den store globale ulighed i adgangen til vacciner, har mange i debatten stirret sig så blind på selve vaccinedoserne, at de mere eller mindre overser leveringen af vaccinerne til befolkningerne. 

En rapport fra vores amerikanske søsterorganisation Care USA konkluderer, at kun 10 ud af 58 globale politiske erklæringer om vacciner henviser til leveringsomkostningerne - og disse henvisninger er primært tekniske råd fra WHO.

Stort set ingen regeringsdonorer diskuterer vigtigheden af de ​​systemer og det sundhedspersonale, der rent faktisk skal administrere vaccinerne og som er helt essentielle i kampen mod covid-19. 

Stort set ingen regeringsdonorer diskuterer vigtigheden af de ​​systemer og det sundhedspersonale, der rent faktisk skal administrere vaccinerne

Rasmus Stuhr Jakobsen
Direktør, Care Danmark

Invester i sundhedsmedarbejdere
Vaccinerne i sig selv er nytteløse uden et fungerende sundhedssystem med de nødvendige faciliteter og frontpersonale til at håndtere vaccinedoserne, transportere dem ud i landet under de rette forhold, gennemføre vaccinationen, og ikke mindst informere og oplyse de mennesker, der skal føle sig trygge ved at dukke op og tage imod vaccinerne. 

Alt dette koster penge og kræver investeringer – langt større investeringer end selve vaccinedoserne. I Care vurderer vi, at for hver krone brugt på vaccinedoser, skal der bruges fem til udrulningen af vaccineprogrammer.

Heraf skal omkring halvdelen gå til at finansiere, uddanne, udstyre og støtte sundhedsarbejderne, som administrerer vaccinerne; ofte under stor personlig smitterisiko. 

Vi kan redde liv
Hvis vi vil vinde kampen mod covid-19, skal beslutningstagere i Danmark og andre højindkomstlande, udviklingsbanker og øvrige donorer have meget større fokus på at investere i både lige adgang til vacciner, såvel som i de systemer og mennesker, der skal sikre en hurtig og retfærdig levering dem.

Valget burde være indlysende - ingen er for alvor sikre, før alle er sikre

Rasmus Stuhr Jakobsen
Direktør, Care Danmark

Gør vi det, er det Care's vurdering, at vi vil kunne redde omkring dobbelt så mange liv, som hvis vi i verdens rigeste lande fortsat blot fokuserer på at optimere vaccinationen af vores egne befolkninger. Vi vil derudover fremskynde en økonomisk genopretning i alle lande i verden. 

I hårde tal viser Care's beregninger, at hver krone, som højindkomstlande investerer i vaccineprogrammer i mindre velhavende lande, vil betale sig selv tilbage helt op til fem gange, fordi økonomierne hurtigere vil kunne genåbne fuldt ud.

Modsat kan det ende med et økonomisk tab på op mod 4,5 milliarder amerikanske dollar for de rige økonomier, hvis ikke vi foretager disse investeringer.

Valget burde være indlysende - ingen er for alvor sikre, før alle er sikre.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00