Debat

PlanBørnefonden om vaccineulighed: Kvinder og pigers rettigheder er slået årtier tilbage

I verdens fattigste lande koster de langvarige nedlukninger og restriktioner friheden for piger og unge kvinder - og binder mange af dem til hjemmet, skriver Dorthe Petersen, direktør for PlanBørnefonden.

Fridah Namuganza er studerende. Her ses hun foran en restaurant, hvor hun arbejder som tjener. Hendes skole er lukket som følge af coronapandemien. 7. januar, 2022.<br>
Fridah Namuganza er studerende. Her ses hun foran en restaurant, hvor hun arbejder som tjener. Hendes skole er lukket som følge af coronapandemien. 7. januar, 2022.
Foto: Abubaker Lubowa/Reuters/Ritzau Scanpix
Dorthe Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Imens vi i Danmark kan sænke skuldrene, når vi nu nærmer os flokimmunitet, og restriktionerne bliver fjernet, er der modsat alt for langt til det første stik for mennesker i verdens fattigste lande.

Det har store konsekvenser for verdens mest udsatte befolkningsgrupper – og lige nu efterlader vi en historisk stor del af verdens befolkning i stikken. Det skyldes, at mange af verdens mest magtfulde aktører hænger i bremsen, når det handler om at kræve lige adgang til coronavacciner.

Temadebat

Hvordan bør Danmark forholde sig til vaccineulighed?

Hvad bør Danmark gøre for at mindske vaccineulighed? Skal Danmark donere flere vacciner til udviklingslande? Bør det internationale Covax-samarbejde udvides? Og skal vaccinepatenterne suspenderes?

Altinget Udvikling har inviteret en række aktører med tilknytning til emnet til at forholde sig til ovennævnte spørgsmål.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du meget velkommen til at sende din henvendelse til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] og aftale nærmere.

Men hvorfor skal vi gå op i det, når vi nu i Danmark ikke længere betragter corona som en samfundskritisk sygdom?

Lige adgang er en menneskeret
Konsekvenserne af coronarestriktionerne er oversete og tabubelagte. I verdens fattigste lande koster de langvarige nedlukninger og restriktioner - af skolegang, arbejde og adgang til vigtige sundhedsydelser - friheden for piger og unge kvinder og binder mange af dem til hjemmet.

Vi ser, at flere piger og unge kvinder udsættes for vold, tvangsægteskaber og -omskæringer.  Og flere piger og unge kvinder tvinges ud i prostitution, bliver uønsket gravide og får livsfarlige aborter.

Så længe der ikke sættes mere ind for at sætte en stopper for corona i verdens fattigste lande, vil piger og kvinder fortsat opleve konsekvenserne på egen krop, rettigheder, muligheder og fremtid. 

Vores danske erfaring viser med al tydelighed, at risikoniveauet falder med udbredelse af coronavaccinerne. Derfor er det også nu, at vi skal finde løsninger for en mere lige adgang til coronavaccinerne i verdens fattigste lande. 

Det er soleklart for os i PlanBørnefonden, at der skal sættes ind: Den fortsatte manglende sikring af lige adgang til coronavacciner er et svigt, som ikke alene spænder ben for, at vi slipper endeligt af med pandemien, men også slår piger og kvinders rettigheder årtier tilbage.

Lige og retfærdig adgang til vaccinerne skal derfor anerkendes som en menneskeret.

Stop hamstring
Ingen er sikre før alle er sikre, og lige nu er vi vidner til, at en historisk stor del af verdens befolkning lades i stikken. 

Vi er to år inde i coronapandemien. Verdens mest magtfulde og velstillede aktører, inklusiv Danmark, peger stadig på, at det er svært at planlægge fordelingen af vacciner på grund af pandemiens uforudsigelighed.

Vores danske erfaring viser med al tydelighed, at risikoniveauet falder med udbredelsen af coronavaccinerne

Dorthe Petersen
Direktør, PlanBørnefonden

Det kan ikke være svaret to år inde i pandemien. Vi bliver nødt til at planlægge i flere scenarier. Danmark kan gå i front for at der skal lægges en plan, hvis vi kan og vil sikre lige adgang til vaccinerne.

Det er fantastisk hver gang Danmark donerer overskydende vacciner, men vi kan ikke gøre det alene. Verdens mest magtfulde skal stoppe hamstringen, droppe patenterne og støtte op om, at vi hurtigst muligt opnår lige adgang til vacciner – også i de områder, der er sværest at nå.

Det er nu det gælder
Den langsigtede plan kan med fordel udarbejdes i den internationale alliance for lige adgang til covidvacciner: Covax.

Alliancen gav for nylig en stor sending vacciner til de mest velfungerende af de fattigste lande, fordi de har de mest velfungerende sundhedssystemer. Dermed kom de fattigste lande igen bagerst i køen. Det er skævt. Danmark kan som et lille land slå et slag for, at Covax fremmer lige adgang – også for dem, der er svære at nå ud til.

Det er nu det gælder, hvis Danmark vil være med til at sikre, at verdens fattigste lande ikke knækker sammen på grund af corona eller restriktioner.

Det er nu det gælder, hvis vi vil sikre, at pigers rettigheder og ligestilling ikke rulles årtier tilbage. Det er nu det gælder, hvis verdens mest magtfulde aktører vil redde liv. Pigerne kan ikke vente. Og det kan resten af verden heller ikke. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00