R: Gør verdensmål til københavnermål

DEBAT: Radikale ønsker, at Københavns Kommune fremover skal leve op til FN's verdensmål. Det kræver, at der tænkes i alternative partnerskaber og nye baner, skriver Mette Annelie Rasmussen (R).

Af Mette Annelie Rasmussen (R)
Medlem af borgerrepræsentation i Københavns Kommune

I går vedtog Københavns Borgerrepræsentation en handlingsplan for, hvordan vi nu skal arbejde for indfrielsen af de 17 verdensmål.

2 år efter, alverdens lande i New York underskrev verdensmålene og 169 deltog, træder vi i København nu ind på verdensmåls-scenen med en handleplan i hånden, der sætter retningen for et bæredygtigt København – et København i social, økonomisk og miljømæssig balance.

I april i år satte Radikale Venstre verdensmålene på den kommunale dagsorden, og vi fik næsten enstemmigt vedtaget, at Københavns Kommune skulle udarbejde en handlingsplan for implementeringen af FN's 17 verdensmål. Nu har embedsværket i alle forvaltninger så tygget på opgaven, og det forslag, de kom tilbage med, blev vedtaget i går.

Ambitionen er, at vi i København skal have ambitiøse mål for alle verdensmål. Man har startet klogt ved at se på, hvad vi allerede har af politik, der understøtter de forskellige mål og delmål. For heldigvis gør vi allerede meget, der understøtter den bæredygtige dagsorden.

Der skal tænkes nyt
Mål og politikker er gode at have og vise frem, men som regel ligger udfordringen i, hvordan vi implementerer dem, for det koster både tid og penge. Derfor skal vi også tænke i andre baner end de kommunale. Vi skal danne partnerskaber med borgere, organisationer, vidensinstitutioner og erhvervsliv, så vi sammen kan tænke nyt. Målene og deres indfrielse skal blive hverdagsmål for os, der bor eller arbejder i byen. Endelig skal vi se at få integreret verdensmålene i alt det internationale arbejde, København i forvejen laver. Og så skal vi fortælle omverdenen, at vi nu er i gang, og være stolte af, at vi nu i København tænker verdensmålene ind i den kommunale planlægning.

Radikales mål er ambitiøst, men enkelt. Vi skal gøre København til verdens bedste verdensmåls-kommune.

Jeg tror, at vi med handlingsplanen har sat gang i en rigtig god proces, der kommer til at trække Københavns Kommune i en mere bæredygtig retning og udfordrer vores evne til at tænke på tværs. For det skal vi – da målene jo ikke følger den kommunale ressorts afgrænsninger. Endelig lægger handleplanen et nyt lag til fortællingen om, hvilken by København arbejder på at blive.

Vi er i forvejen kendt som en fantastisk cykelby med en havn, vi kan svømme i, og i det hele taget en høj liveability. Nu er vi også en verdensmålsby – eller på vej til at blive det. En by, der lokalt og globalt tager ansvar – også for andre end os selv!

Forrige artikel Afrika Kontakt: NGO'er risikerer at blåstemple erhvervslivets markedsfremstød Afrika Kontakt: NGO'er risikerer at blåstemple erhvervslivets markedsfremstød Næste artikel Konsulent: Forvandl snakken om verdensmål til handling Konsulent: Forvandl snakken om verdensmål til handling