K til V-ministre: Få styr på ulandsbistanden

BISTAND: Regeringen skal leve op til kravet fra Folketinget om at Danmark giver 0,71 procent af BNI i ulandsbistand, lyder det fra Konservative.

Penge, der er afsat til ulandsbistand, skal ikke ende i Finansministeriets pengekasse.

Sådan lyder det fra Konservative, efter Altinget i dag kunne beskrive, at regeringen i 2016 tilførte ulandsbistanden et trecifret millionbeløb mindre, end der blev afsat i finanslovsaftalen.

”Når et flertal i Folketinget er blevet enige om, at Danmark skal give eksempelvis 0,71 procent af BNI i ulandsbistand, så må man også fra Finansministeriets side kunne styre økonomien, så den faktiske støtte ender på 0,71,” siger Naser Khader, Konservatives ordfører for udviklingsbistand, i en pressemeddelelse.

Mangler 800 millioner kroner
I finanslovsaftalen for 2016 aftalte de borgerlige partier at afsætte 0,71 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) i nye midler til ulandsbistanden.

I stedet blev der afsat cirka 0,67 procent af BNI i 2016, hvilket svarer til at der mangler omkring 800 millioner kroner for at nå målet fra finanslovsaftalen. Det viser Altingets beregninger.

Læs også: Regeringen misser mål for ulandsbistanden

Ifølge Konservative havde partiet en klar forventning om at penge, der blev sparet på ubenyttede asyludgifter i Danmark, i stedet gik til projekter i nærområderne og altså ikke blev lagt til side i Finansministeriets egen pengekasse.

”Det er altså noget rod, og så må Finansministeriet i fremtiden være bedre til at styre økonomien på dette område, så der ikke er usikkerhed om, at vi overholder hvad vi er blevet enige om,” siger Naser Khader.

Konservative vil nu tage sagen op med finansminister Kristian Jensen (V) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Forrige artikel Han blev milliardær på finanskrisen – nu har han en bøn til danskerne Han blev milliardær på finanskrisen – nu har han en bøn til danskerne Næste artikel Diplomat fyret: Ville ikke flytte til Mali Diplomat fyret: Ville ikke flytte til Mali