Kommentar af 
Anne Højer Simonsen

Med klimalov og optimisme viser Danmark vejen for COP26-klimatopmøde

Forud for klimatopmødet advarer Det Hvide Hus om, at udfordringerne med ekstremt vejr gør fællesskabets opgave stor. Der skal findes løsninger for kloden og økonomien. Danmark står som foregangsland med både klimalov og stærke nationale og internationale partnerskaber, skriver Anne Højer Simonsen.

Inden for 120 dage forpligter Joe Biden sig til at præsentere en strategi, som tager højde for de finansielle risici, der er forbundet med klimaforandringerne, skriver Anne Højer Simonsen. 
Inden for 120 dage forpligter Joe Biden sig til at præsentere en strategi, som tager højde for de finansielle risici, der er forbundet med klimaforandringerne, skriver Anne Højer Simonsen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Anne Højer Simonsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Rygterne svirrer – de britiske værter satser på at gennemføre COP26 med fysisk fremmøde.

Det er svært at forestille sig, at man kan nå et afgørende resultat, hvis forhandlingerne foregår på Teams, Zoom eller Skype. Så det er ventet med spænding, om der bliver tale om et fysisk topmøde til november i Glasgow.

Om skribenten

Anne Højer Simonsen (f. 1969) er vicedirektør og leder af DI’s klimapolitiske enhed. 

Hun har tidligere arbejdet som vicedirektør i DMI, afdelingschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og vicedirektør i Energistyrelsen. 

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Beslutningen om, hvordan topmødet skal afvikles, bliver koblet sammen med muligheden for at skabe fremskridt. Det er også vigtigt for værterne at finde ud af, hvem der vil prioritere begivenheden og deltage.

Den britiske COP-formand rejser rundt og prøver at skitsere, hvordan et resultat kan lande. Den amerikanske klimaudsending John Kerry ligeså. Og FN’s formand António Guterres kommer løbende med udmeldinger om klimaets tilstand.

Alle tre tweeter på livet løs, at de har mødt en statsleder eller en fremtrædende virksomhedsleder. Lande og unioner kommer med udmeldinger om målsætninger, ønsker og krav. Det samme gør byer og virksomheder.

Der skal arbejdes hårdt for at nå til enighed om en aftale, som omfatter alle verdens lande. Men den aktuelle politiske temperaturmåling viser, at den gode vilje i vidt omfang er til stede hos de vigtigste aktører.

Vi så det på Bidens Climate Summit for en måneds tid siden, og 14. juli ventes EU-Kommissionen at præsentere en stor pakke med konkrete forslag, som vil gøre EU-landene klar til at leve op til de ambitiøse klimamålsætninger.

Danmark arbejder sammen med ligesindede lande i EU for at supplere EU’s klimaambition med ambitiøse mål for energieffektivisering og vedvarende energi. Og Danmark kæmper for at få et endnu større og stærkere kvotesystem, som vil sætte en betydelig pris på at udlede CO2. Det svarer reelt til en CO2-afgift.

Parallelt med de politiske udmeldinger og diskussionen ændrer virkeligheden sig hurtigt.  For nylig sagde Det Internationale Energiagentur overraskende farvel til den fossile æra med en opfordring til at stoppe investeringer i fossile energiprojekter.

IEA’s udmelding er velbeskrevet i Connie Hedegaards klumme på denne plads for en uge siden.

Vi er ikke altid enige, vi kender ikke altid løsningerne, men vi kan tale om det og alligevel enes om konkret handling og fremskridt.

Anne Højer Simonsen
Kommentarskribent

Forleden udstedte Det Hvide Hus en ”Executive Order on Climate-Related Financial Risk”. Executive Order on Climate-Related Financial Risk | The White House, hvor Præsident Biden forpligter sig til at føre USA i retning af CO2-neutralitet – for klimaets skyld og af finansielle og økonomiske grunde.

Det er et af de dokumenter, man skal læse, hvis man  beskæftiger sig med verdens økonomiske udsigter, vores finansielle stabilitet og klimaforandringer. Her er indledningen (i min meningsoversættelse):

Ekstremt vejr fører til afbrydelser af forsyningskæderne. Det udgør en risiko for aktiver, børsnoterede værdipapirer, private investeringer og virksomheder.  Desuden udgør det globale skift væk fra fossile brændsler og industrielle processer en overgangsrisiko for mange virksomheder, lokalsamfund og medarbejdere, skriver Det Hvide Hus.

Inden for 120 dage forpligter Joe Biden sig til at præsentere en strategi, som tager højde for de finansielle risici, der er forbundet med klimaforandringerne og den grønne omstilling af det amerikanske samfund.

Det er perspektiver og vurderinger, som alle verdens lande må foretage i et eller andet omfang.

Den robuste strategi er stædigt at bevæge sig i den rigtige retning og få andre med. Og bevare optimismen!

Det er faktisk det, vi gør i Danmark. Vi har en klimalov, der betoner de mange nødvendige hensyn, som skal tages i den grønne omstilling.

Vi har bredt funderede drøftelser om klimapolitik, og vi har en politisk evne til at indgå aftaler. Vi har klimapartnerskaber mellem regeringen og virksomhederne, vi forfølger sammen en aktiv rolle i EU og i forhold til de internationale klimaforhandlinger.

Vi har en nationalbank, der er helt opmærksom på klimaforandringernes mulige konsekvenser for den finansielle stabilitet, og et finansministerium, der arbejder målrettet på at få den grønne regnemaskine i sving. Og sidst men ikke mindst: Vi har aktive byer, borgere og studerende.

Vi er ikke altid enige, vi kender ikke altid løsningerne, men vi kan tale om det og alligevel enes om konkret handling og fremskridt.

Det er en vigtig fortælling at bære med os til COP26, hvor hele verden skal blive enige om de næste skridt. 

Vi er klar til et nyt forpligtende topmøde – nu skal det bare blive til noget.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00