Red Barnet foreslår offentlige flygtninge-regnskaber

ULANDSBISTAND: Læg beregningsmodeller for udviklingsbistandens andel af flygtningeudgifter i Danmark offentligt frem for alle. Det vil skabe mere transparens og tillid, mener Red Barnet.

Det skal være slut med spekulationer og gætterier.

Gang på gang det seneste år er der opstået ophedede debatter mellem rød og blå blok, der har peget fingre af hinanden.

Eksempelvis forsvandt ca. 400 millioner kroner i 2016 fra ulandsbistanden, fordi de ikke nåede at blive brugt på flygtninge i Danmark, som de var afsat til. Det fik rød blok til at beskylde regeringen for at fifle med tallene og bevidst overbudgettere for at spare penge.

Derfor foreslår Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, at beregningsmodellerne bag bliver offentligt tilgængelige og forelagt Folketinget.

”Man skulle tro, at vi har erfaring nok til blandt andet på baggrund af de to store flygtninge-år 2015 og 2016 at opstille en regnemodel, der er faktabaseret. Det vil gøre budgetlægningen nemmere og overskuelig samt mere transparent, hvis man også fremlagde den for Folketinget, så vi alle sammen kan følge med,” siger han og fortsætter:

”Jeg tror, at man ved at fremlægge regnemodellen kan skærme en del af diskussionen af samt styrke og kvalificere den. For man kan godt i dag sidde og undre sig over, hvilke tal og forudsætninger der ligger bag beregningerne.”

Det er især Udlændinge- og Integrationsministeriet, der lægger budgetterne for området. Men pengene kommer fra Udenrigsministeriets kasse til nødhjælp og udviklingshjælp. Udviklingsbistanden kan nemlig ifølge de internationale OECD-regler bruges på at betale de fleste udgifter flygtningenes første opholdsår i Danmark.

I år er der afsat ca. 2,8 milliarder kroner ud af ca. 15 milliarder ulandskroner – men der skal formentlig penge tilbage, fordi der formentlig kommer færre nye asylansøgere end først antaget.

Regeringen har lovet at sikre bedre budgetstyring af midlerne. Og 30. maj 2017 skal udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og finansminister Kristian Jensen (V) i samråd om emnet.

Forrige artikel Nu kan malariamyggen udryddes: Men er det en god idé? Nu kan malariamyggen udryddes: Men er det en god idé? Næste artikel Ulandsmillioner samler støv hos Støjberg Ulandsmillioner samler støv hos Støjberg