Regeringen vil håndplukke nye kvoteflygtninge

GENBOSÆTNING: Regeringen vil sikre, at de kvoteflygtninge, som skal til Danmark, har den rette alder, motivation og uddannelse. Det såkaldte integrationspotentiale blev ellers droppet af en S-minister i 2014. EL undrer sig. 

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Udsatte flygtninges akutte behov for hjælp og beskyttelse fra konflikter i verdens brændpunkter, bliver ikke de eneste kriterier, når Danmark igen vil modtage kvoteflygtninge allerede fra i år.

Fakta
En kvoteflygtning er en flygtning, som opholder sig uden for Danmark, og som bliver genbosat i Danmark efter aftale med FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

Historisk set har Danmark siden 1978 modtaget cirka 500 kvoteflygtninge om året.

Det er alene op til den til enhver tid siddende udlændingeminister at afgøre, om Danmark skal modtage de særligt udsatte kvoteflygtninge.

Siden 2016 har Danmark afvist at tage kvoteflygtninge. I juli 2019 meddelte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) UNHCR, at Danmark fra 2019 igen vil modtage kvoteflygtninge. 

Kilde: FN og Udlændingestyrelsen

Kvoteflygtningenes chancer for at blive integrereret i det danske samfund bliver også et afgørende kriterium for, om de får lov til at komme til Danmark eller ej.

Kvoteflygtninge handler ikke om, hvad Danmark kan få ud af det. Det handler om at hjælpe mennesker i en ekstremt udsat position.

Rosa Lund (EL)
Udlændingeordfører

"Kriteriet om, at der skal lægges vægt på udlændingenes mulighed for at slå rod i Danmark og få glæde af opholdstilladelsen (integrationspotentialekriteriet) ved udvælgelsen af kvoteflygtninge, følger uændret af lovgivningen og skal dermed indgå ved udvælgelsen, medmindre særlige grunde taler derimod," skriver ministeriet i en mail til Altinget.

Dokumentation

Hvad er integrationspotentialekriteriet?

Loven blev vedtaget i Folketinget af VKO-flertallet i 2005.

Det betød, at "integrationspotentiale" blev indført som kriterium for de kvoteflygtninge, som Danmark havde forpligtet sig over for FN til at modtage.

Helt konkret står der følgende i udlændingelovens §8 stk. 4: 

"Ved udvælgelsen af udlændinge, der meddeles opholdstilladelse efter stk. 1-3, skal der, medmindre særlige grunde taler derimod, lægges vægt på udlændingenes mulighed for at slå rod i Danmark og få glæde af opholdstilladelsen, herunder deres sproglige forudsætninger, uddannelsesforhold, arbejdserfaring, familieforhold, netværk, alder og motivation."

"Der skal dog endvidere lægges vægt på hensynet til folkesundheden, medmindre helt særlige grunde taler derimod."

De fleste kvoteflygtninge bliver tilbudt genbosætning i Danmark, når den danske delegation er på kvoterejser til de lande, hvor flygtningene midlertidigt opholder sig.

På rejserne interviewer medlemmer af delegationen de enkelte flygtninge for at afgøre, hvem der skal have tilbud om genbosætning i Danmark.

Kilde: Udlændingestyrelsen


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00