Debat

UNDP i Norden: Nye digitale værktøjer er vigtige i arbejdet med verdensmålene

DEBAT: Når regeringen præsenterer sin nye handlingsplan for arbejdet med FN’s verdensmål, er det helt centralt, at der er fokus på, hvordan vi kan bidrage til verdensmålsfremmende digitale løsninger, skriver Camilla Brückner

Udbredelse af gode digitale løsninger skal være en del af den danske handlingplan for verdensmålene, skriver Camilla Brücker.
Udbredelse af gode digitale løsninger skal være en del af den danske handlingplan for verdensmålene, skriver Camilla Brücker.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Brückner
Direktør, UNDP's nordiske kontor

“Pandemien kan være en indgang til at åbne vores øjne for nye muligheder for opnåelsen af FN’s verdensmål”, sagde Finansminister, Nicolai Wammen, til Berlingske i forbindelse med regeringens forestående arbejde med at udvikle en ny handlingsplan for opnåelsen af FN’s verdensmål.

Det har finansministeren ret i – især når det kommer til udviklingslandene, hvor Covid19 har ramt særligt hårdt. To ud af tre COVID-19-dødsfald sker i udviklingslande, og op mod 100 millioner forventes at blive skubbet ud i ekstrem fattigdom.

For første gang siden 1990, hvor UNDP udviklede konceptet ‘menneskelig udvikling’, er netop den menneskelige udvikling på vej tilbage.

Fakta
Temadebat: Hvad skal Danmarks handlingsplan for arbejdet med FN’s verdensmål indeholde? Hvilke områder har været overset i den seneste handlingsplan fra 2017? Altinget spørger et hold af debattører.

Blandt bidragsyderne er:

Nicolai Wammen (S), Mette Gjerskov (S), Jens Joel (S)
, hhv. finansminister, verdensmålsordfører og EU-ordfører for socialdemokraterne
Rasmus Stuhr Jakobsen, formand for Globalt Fokus
Adam Moe Fejerskov, seniorforsker ved Diis
Camilla Brückner, direktør for UNDP's nordiske kontor
Kirsten Brosbøl, stifter af handletanken 2030beyond
Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke

Indlæggene er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men trods de dystre prognoser, opstår der i mange lande ny opfindsomhed og innovative løsninger som en reaktion på pandemien; Virtuelle domstole til at sikre rettidig behandling af civil - og straffesager i Pakistan, digitale løsninger, der gør lokale myndigheder i Nepal i stand til at monitorere karantænedata og 4.000 læger, der i Bangladesh er blevet uddannede til at levere telemedicinske tjenester gennem en national hotline, der har betjent over 350.000 patienter.

For bare at nævne nogle af de digitale projekter UNDP har støttet siden Covid19 brød ud.

Trods de dystre prognoser, opstår der i mange lande ny opfindsomhed og innovative løsninger som en reaktion på pandemien.

Camilla Brückner
Direktør, UNDP's nordiske kontor

Digitalisering til gavn for verdensmålene
Milliarder af mennesker verden over har under Covid19 brugt digitale værktøjer til at arbejde, socialisere og levere livsnødvendige sundhedsydelser. Og digitale løsninger kan ifølge en ny rapport fra FN's generalsekretærs 'Task Force on Digital Finance’ også give enorme muligheder for finansieringen som skal sikre opfyldelsen af verdensmålene.

Når regeringen præsenterer sin nye handlingsplan for arbejdet med FN’s verdensmål, er det derfor helt centralt, at der er fokus på, hvordan vi kan bidrage til verdensmålsfremmende digitale løsninger. Derudover er det selvsagt også vigtigt, at Danmark fortsat – og gerne i endnu højere grad – opretholder et internationalt engagement.

Ved at bidrage til beskyttelse af sårbare mennesker og fremme af retsstatsprincipper, menneskerettigheder og ligestilling i udviklingslandene, kan vi skabe gode vilkår for opnåelsen af 2030-dagsordenen. Derfor er det vigtigt, at Danmark med finansloven for for 2021 fastholder og optrapper sit internationale engagement i opfyldelsen af verdensmålene.

Dansk udviklingsbistand bidrager nemlig ikke kun til at reducere sult, fattigdom og irregulær migration, men kan også øge muligheden for handel og velstand til gavn for både udviklingslande og udviklede lande som Danmark, der i vid udstrækning besidder førnævnte teknologiske og digitale løsninger.

Står det til UNDP må en ny handlingsplan for FN’s verdensmål derfor være ambitiøs og ikke mindst stærkt fokuseret på, hvordan vi internationalt og i løftet flok kan komme ud på den anden side af pandemien stærkere og med en bæredygtig fremtid foran os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Brückner

Direktør for UNDP's regionalkontor i Bruxelles, fhv. medlem af 2030-panelet, fhv. direktør for UNDP's nordiske kontor
master of Science in European Studies (London School of Economics)

0:000:00