Debat

V: Etiske og økonomiske investeringer er ikke modsætninger

DEBAT: Danske virksomheders engagement i udviklingslande udgør en vigtig del af kampen for global bæredygtighed. Det er forkert at klandre dem for at prioritere økonomiske hensyn før etiske og miljømæssige, skriver Michael Aastrup Jensen (V).

Mange glemmer, at danske virksomheder udmærket er bevidste om, at hvis de skal have økonomisk succes, må de ikke gå på kompromis med miljøet eller etiske hensyn, skriver Michael Aastrup Jensen.
Mange glemmer, at danske virksomheder udmærket er bevidste om, at hvis de skal have økonomisk succes, må de ikke gå på kompromis med miljøet eller etiske hensyn, skriver Michael Aastrup Jensen.Foto: Privatfoto
Emil Dyrby
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Aastrup Jensen (V)
Udennrigs- og udviklingsordfører

Danmark arbejder målrettet for, at de private virksomheder skal spille en større rolle i det danske udviklingssamarbejde.

Private virksomheder bliver ofte, når de investerer i udviklingslandene, anklaget for at prioritere økonomiske hensyn over de mere etiske og miljømæssige hensyn. Virksomhederne bliver anset af offentligheden som pengegriske og ikke som forkæmpere for etik. Dog er et glemt, men vigtigt perspektiv i debatten, at virksomhederne udmærket er bevidste om, at hvis de skal have økonomisk succes, så må de ikke gå på kompromis med miljøet eller etiske hensyn.

Hvis virksomhederne så alligevel anvender børnearbejde eller går på kompromis med miljøet, så vil de i sidste ende blive straffet af blandt andet forbrugerne og medierne. Virksomhederne er altså ofte selv meget bevidste, og hvis ikke, så er civilsamfundet heldigvis bevidst på deres vegne.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

En symbiose af vækst og udvikling
I det danske udviklingssamarbejde bliver innovation, iværksætteri og teknologi prioriteret. De tre fokusområder skal bidrage til mere bæredygtige løsninger og en opnåelse af verdensmålene. Bæredygtigheden skal fremmes igennem et samarbejde mellem private virksomheder og udviklingslandenes civilsamfund. En symbiose er derfor vejen frem mod bæredygtige løsninger, da der vil blive skabt flere jobs og vækst i udviklingslandene og mere vækst for private virksomheder.

At innovation og teknologiudvikling sker med en lokal involvering, er ekstremt vigtigt, da det kan medføre inspiration til andre og eventuelt større projekter. Så opnår vi en bæredygtig udvikling, og vi kan eksempelvis lettere opfylde FN’s verdensmål nummer otte: anstændige jobs og økonomisk vækst og mål nummer elleve: bæredygtige byer og lokalsamfund.

En symbiose er derfor vejen frem mod bæredygtige løsninger, da der vil blive skabt flere jobs og vækst i udviklingslandene og mere vækst for private virksomheder.

Michael Aastrup Jensen
Udennrigs- og udviklingsordfører

I Venstre arbejder vi i høj grad med at inspirere private virksomheder til at investere bæredygtigt i udviklingslandene. Eksempelvis igennem Danida Market Development Partnerships.

Kvinder og unge er vejen frem
Samtidig er det vigtigt for os, at et øget fokus på teknologi og private virksomheders interesse for udvikling leder til flere jobs for kvinder og unge i blandt andet Afrika. Som nævnt i mit tidligere indlæg er det især vigtigt at engagere de unge, fordi mange afrikanske lande har en høj procentdel af unge. Derudover er det essentielt at inddrage kvinderne på arbejdsmarkedet, da kvinderne repræsenterer en stor arbejdsressource, som ikke bliver anvendt til fulde.

Lokalområdet som omdrejningspunkt
Netop inddragelsen af kvinder er fokus for et af projekterne i Danida Market Development Partnerships. I 2016 fik Arla sammen med den internationale organisation GAIN tildelt midler til at fortsætte deres arbejde, som fokuserer på det etiopiske mejerimarked. I dette projekt er de lokale kvinder omdrejningspunktet både som producenter, entreprenører og forbrugere af næringsgivende produkter til dem selv og deres børn. Der bliver altså her fokuseret på involvering af de lokale, en sikring af den lokale mejeriproduktion samtidig med at Arla og GAIN har kunnet videregive deres ekspertise.

En ekstra indsats i Etiopien er især vigtig. Landet oplever desværre endnu en gang en svær tørkeperiode, som har varet de sidste tre år. Udover den specifikke indsats med Danida Market Development Partnerships, har landet siden 2011 været et udviklingspolitisk prioritetsland for Danmark.

Retningen mod bæredygtighed
Denne type af projekter og private investeringer i eksempelvis Etiopien er klart vejen frem. Når vi engagerer flere unge og kvinder i udviklingslandene, er der mulighed for mere bæredygtige løsninger fordi en større del af befolkningen bliver engageret. En større involvering gør, at vi bevæger os i den rigtige retning, og vi har mulighed for at opnå flere af verdensmålene og bevæge os mod en mere bæredygtig udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00