Debat

Verdens Skove: En ny folkelig udviklingspolitisk strategi skal have et grønt hjerte

Hvis den nye udviklingspolitiske strategi skal være folkelig, kræver det, at den tager hånd om de udfordringer, klimaet står over for. Derfor må udviklingsministeren omsætte regeringens grønne mandat til en grøn udviklingspolitik, skriver Jakob Kronik.

Udviklingsstrategien bør søge at bevare værdifuld skovnatur gennem rettighedsbaserede klimainvesteringer, skriver Jakob Kronik.
Udviklingsstrategien bør søge at bevare værdifuld skovnatur gennem rettighedsbaserede klimainvesteringer, skriver Jakob Kronik.Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix
Jakob Kronik
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er vigtigt, at Danmarks udviklingspolitik fremover også bliver en folkelig udviklingspolitik, der kan bidrage til forståelsen af et værdifællesskab, af vores fælles afhængighed af hinanden og af vores fælles klodes velbefindende. Det vil begejstre og engagere danskerne. 

Danskerne er i 2021 især optaget af de udfordringer, som naturen og klimaet står over for.

I Danmark og i verden mærker vi konsekvenserne af pres på naturen, pres på demokratiet og et klima, der er på vej ud af kontrol. Det er ikke tilfældigt at FN kalder 2020érne for handlingens årti.

Den nye udviklingspolitiske strategi bør have fokus på at skabe resultater, der effektivt modvirker de globale kriser. 

Gør udviklingspolitikken grøn og retfærdig
Danskerens vurdering af, hvad der er vigtige politiske problemer, stemmer her overens med de største globale kriser, vi står over for, og som dansk udviklingspolitik bør søge at løse: Klimaforandringerne, tabet af natur og den stigende globale ulighed.  

Danmarks nye udviklingspolitiske strategi er en mulighed for Flemming Møller Mortensen (S) til at omsætte regeringens grønne mandat, den fik ved valget, til at gøre udviklingspolitikkens betydeligt mere grøn og mere retfærdig 

Jakob Kronik
International chef, Verdens Skove

Danmarks nye udviklingspolitiske strategi er en mulighed for Flemming Møller Mortensen (S) til at omsætte regeringens grønne mandat, den fik ved valget, til at gøre udviklingspolitikkens betydeligt mere grøn og mere retfærdig 

Ifølge FN’s videnskabelige paneler for henholdsvis klima (IPCC) og biodiversitet og økosystemer (IPBES) er beskyttelse af såkaldte kulstofrige økosystemer den mest effektive måde at bekæmpe klimaforandringerne og at standse tabet af biodiversitet.

Hvis man gør det rigtigt, så styrkes det demokratiske råderum. Derfor bør Danmarks nye udviklingspolitiske strategi give danskerne mulighed for at gøre en forskel ved at bevare jordens regnskove. 

Bevar skovnatur gennem klimainvesteringer
Bevaring af tropisk natur leverer resultater til strategien, der kan måles i global sundhed, fødevaresikkerhed og grønne jobs igennem naturbaserede løsninger, der bevarer økosystemerne.

Udviklingsstrategien bør her sørge at bevare værdifuld skovnatur gennem rettighedsbaserede klimainvesteringer, der fokuserer på bevarelsen af kulstofrige økosystemer og søger at stoppe ødelæggelsen af tropiske skove – også i Latinamerika. Også fordi oprindelige folks og lokalsamfunds rettigheder er den mest effektive skovbevaringsstrategi. 

Læs også

Indsatsen bør sammentænkes med andre globale aktørers ansvar i den globale handel, så Danmark ikke er med til at kæmpe for klimaet med den ene hånd og rydde skov med den anden. 

Derved kan vi sikre, at Danmark gør mere for at stoppe tabet af vilde arter globalt og bremse klimaforandringerne og det demokratiske underskud. Det er en indsats, der bevarer den tropiske natur, bidrager til at løse alle tre kriser på én gang, og vil have danskernes opbakning og engagement i udviklingspolitikken. 

Temadebat: Hvordan skal den nye udviklingspolitiske strategi se ud?

Danmarks nuværende udviklingspolitiske strategi udløber i 2021. Derfor har minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) sat gang i arbejdet med en ny strategi.

Det stod allerede klart med indgåelsen af forståelsespapiret, at klimabistand skal være et centralt fokus. Desuden har tidligere udviklingsminister Rasmus Prehn (S) forklaret, at der skal fokuseres mere på Afrika og mindre på Asien.

Så hvad skal strategien egentlig indeholde? Det spørger Altinget Udvikling om i denne debat.  

Her er debattørerne:

  • Alex Ahrendtsen (DF), udviklingsordfører
  • Katarina Ammitzbøll (K), udviklingsordfører
  • Nanna Callisen Bang, direktør, Dansk Initiativ for Etisk Handel
  • Peter Seier Christensen (NB), udviklingsordfører
  • Anna Frellsen og Anne Smith Petersen, hhv. direktør, Maternity Foundation og vicedirektør, PlanBørnefonden
  • Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri
  • Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
  • Anne Mette Kjær, professor, Aarhus Universitet
  • Jarl Krausing, international chef, Concito
  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors
  • Trine Pertou Mach, politisk chef, Oxfam Ibis
  • Flemming Møller Mortensen (S), minister for udviklingssamarbejde
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet
  • Rasmus Nordqvist (SF), ordfører for international udvikling
  • Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
  • Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
  • Kathrin Wessendorf, Thorkild Olesen og Line Brøgger Kjærgaard, hhv. direktør, IWGIA, formand, Danske Handicaporganisationer og konstitueret direktør, AIDS-fondet
  • Bo Øksnebjerg, generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00