Verdensmålenes vagthund ligger stille. Og det er der en grund til, mener flere ordførere

Danmark skal nå FN’s Verdensmål, og det skal 2030-netværket bidrage til at sikre. Problemet er bare, at det ikke er oppe at køre igen efter valget. Det er fordi, netværket er frivilligt og ikke har nok indflydelse, siger flere ordførere.

Udviklingsordfører Peter Seier Christensen fra Nye Borgerlige kritiserer, hvor effektivt 2030-netværket egentligt er.
Udviklingsordfører Peter Seier Christensen fra Nye Borgerlige kritiserer, hvor effektivt 2030-netværket egentligt er.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Line Høvik Søby

Tre måneder efter folketingsvalget har der stadig ikke været møde i 2030-netværket.

Der er endnu ikke valgt en ny forperson. Det er heller ikke alle partier, som har indstillet medlemmer til netværket, hvis formål er at hjælpe Danmark i mål med FN’s Verdensmål inden 2030.

Og det er der måske en grund til.

Folketingets travle politikere har nemlig svært at afsætte tid og energi til et netværk, der er uden en reel parlamentarisk funktion.

De her Verdensmål lægges ovenpå alt det andet arbejde, vi laver.

Peter Seier Christensen
Udviklingsordfører, Nye Borgerlige

Det mener Alternativet og Nye Borgerlige.

Ifølge Alternativets udviklingsordfører, Sascha Faxe, er det ikke mangel på velvilje overfor Verdensmålene, men nærmere for lidt tid, der er årsagen bag:

”Jeg tror, at Verdensmålene ligger mange politikere på sinde. Desværre er det bare er et netværk, der ikke har noget mandat, og derfor er det svært at prioritere det, når man har travlt med mange andre ting,” siger Sascha Faxe (ALT).

Ifølge Nye Borgerliges udviklingsordfører, Peter Seier Christensen, kan 2030-netværkets manglende indflydelse også bidrage til, at Verdensmålene ikke er en prioritet hos politikerne:

”De her Verdensmål lægges ovenpå alt det andet arbejde, vi laver, men jeg er ikke sikker på hvor meget effekt, de faktisk har,” siger Peter Seier Christensen (NB).

2030-netværket er ikke et parlamentarisk udvalg, og fungerer derfor mere som et forum, hvor folketingspolitikerne kan diskutere hvordan Verdensmålene skal gennemføres i Danmark.

Fordi det netop bare er et netværk, kan det for eksempel ikke stille spørgsmål til ministrene. Netværket har kort sagt ikke nogen parlamentarisk magt

Hvem ved, at vi er med i det nye 2030-netværk?
 • Franciska Rosenkilde (ALT).
 • Sascha Faxe (ALT).
 • Peter Seier Christensen (NB).
 • Mai Villadsen (EN)
 • Marianne Bigum (SF).

Verdensmålenes vagthund 

Ifølge Steen Gade, som er formand for Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål, kan regeringens retorik omkring Verdensmål kan stå i vejen for, at Danmark løser sine problemer inden 2030:

”Regeringen nævner jo kun Verdensmål én enkelt gang i regeringsgrundlaget. Der er et kæmpe skift i 2030-netværket, fordi den verbale nedprioritering smitter af hele vejen ned i det politiske system,” siger Steen Gade og fortsætter:

”Og så risikerer vi jo, at vi ikke bliver bedre på de punkter, hvor Danmark er bagud.”

Ifølge Steen Gade er det ærgerligt, hvis 2030-netværket ikke bliver prioriteret i samme grad som førhen.

Netværket kunne jo passende være vagthund og udfordre regeringen.

Steen Gade
Formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Det er nemlig vigtigt, at vi ikke mister fokus og kampgejst, når det kommer til at opfylde FN’s Verdensmål:

”Dampen er gået ud af regeringens og offentlighedens fokus på Verdensmål. Netværket kunne jo passende være vagthund og udfordre regeringen,” siger Steen Gade.

Sascha Faxe (ALT) er også bekymret for, om det manglende engagement i det vil lede til, at Danmark ikke når Verdensmålene:

”Jeg er ikke så bekymret for fremtiden for 2030-netværket. Det, jeg er urolig for, er, at Verdensmålene ikke fylder nok i dansk politik,” siger Sascha Faxe (ALT).

Ifølge Sascha Faxe (ALT) kan danske politikere være gode til at tro, at Verdensmål ikke er noget, Danmark behøver at bekymre sig om.

Derfor er det vigtigt, at netværket prioriteres for at afklare, hvordan Danmark også skal forbedre sig, for at nå Verdensmålene, mener hun:

”Det vigtigste er at sikre, at vi ser Verdensmålene som noget, der også gælder for Danmark, og ikke bare for resten af verden. Og så selv lever op til de mål, vi sætter,” siger Sascha Faxe (ALT).

Leverer konkrete tiltag

2030-netværket har startet arbejdsgruppen 2030-panelet, hvis formål er at udarbejde konkrete tiltag for, hvordan Danmark kan leve op til Verdensmålene.

2030-panelet består af repræsentanter fra forskningsverdenen, erhvervslivet og civilsamfundet.

Fakta

Hvad er 2030-netværket? 

 • Officielt kaldet ’Folketingets tværpolitiske netværk for verdensmålene’. 
 • Skal bidrage til at Danmark når FN’s Verdensmål senest i 2030. 
 • Oppositionen har formandsposten. 
 • Der skal konstitueres et nyt udvalg efter et folketingsvalg. 

 

Hvad er forskellen på 2030-netværket og 2030-panelet? 

 • 2030-panelet er et rådgivende organ, der er under 2030-netværket. 
 • 2030-panelet består ikke kun af politikere, men også personer fra civilsamfundet, forskere og erhvervsfolk. 

Kilde: 2030-netværket; Parlamentarisk arbejdsgruppe om verdensmålene. 

De udgav i januar en rapport, der identificerede, hvor Danmark møder særlige udfordringer.

Trods dette mener Peter Seier Christensen (NB) ikke, at 2030-netværket gør den store forskel.

Både fordi alle nye loves effekt skal vurderes i forhold til Verdensmålene, men også fordi Verdensmålene er ret uhåndgribelige, siger Peter Seier Christensen (NB):

”Jeg må sige, at jeg ser heller ikke de store udkom af det. Jeg anser de der Verdensmål for at være ret fluffy, og uden nogen reel værdi og indflydelse.”

Det er Steen Gade meget uenig i.

Han mener, det er tydeligt, hvor Danmark er bagud, hvis man har sat sig ordentligt ind i Verdensmålene og bæredygtighed:

”Det er jo ikke særligt fluffy – heller ikke i en dansk sammenhæng. Vi skal have mere lighed, og vi skal sørge for at få bedre biodiversitet, klima og social mobilitet. Det er jo ikke småting,” siger Steen Gade.

Ifølge Altingets oplysninger skulle det første møde i netværket være afholdt for cirka to uger siden, men det blev aflyst på grund af sygdom.

De medlemmer af Folketinget, Altinget har snakket med, har ikke fået indkaldelse til en ny mødedato.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Seier Christensen

MF (NB)
kemiingeniør, ph.d. (DTU 1994)

Sascha Faxe

MF (ALT)
Medievidenskab

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

0:000:00