Debat

KA Pleje til FOA: Private får ikke én krone mere end kommunale leverandører

REPLIK: FOA påstår fejlagtigt, at skattekroner brugt på privat velfærd ryger i leverandørernes lomme. Privat ældrepleje har i årevis været en økonomisk underskudsforretning, skriver Karsten Høgild.

Det ser sort ud på ældreområdet – eller rettere rødt - fordi de private pleje- og omsorgsvirksomheder har oplevet underskud på underskud, skriver Karsten Høgild.
Det ser sort ud på ældreområdet – eller rettere rødt - fordi de private pleje- og omsorgsvirksomheder har oplevet underskud på underskud, skriver Karsten Høgild.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karsten Høgild
Direktør, KA Pleje

FOA-næstformand Thomas Enghausen er naturligvis i sin gode ret til at kritisere valgfriheden på ældreområdet, men det er ærgerligt, at han benyttede sit indlæg på Altinget forleden til at komme med et par løse påstande.

Lad os tage Enghausens første angrebspunkt. Skattekronerne skal gå til velfærd og ikke lande i private lommer, siger han og får det nærmest til at lyde, som om de private aktører skovler penge ind uden at levere velfærd.

Som branche- og arbejdsgiverforening inden for fritvalgsordningen har vi naturligvis længe vidst, at det er et stærkt fortegnet billede.

I KA Pleje har vi i årevis forsøgt at komme i dialog med kommunerne om, hvordan de beregner priserne, men vi har mødt en mur af tavshed. Derfor har vi været nødt til at stævne fem kommuner for samlet 100 millioner kroner.

Karsten Høgild
Direktør, KA Pleje

Tidligere på året blev vores opfattelse bekræftet, da SMVdanmark udgav en profitanalyse af forskellige velfærdsområder. Analysen viser, at det ser sort ud på ældreområdet – eller rettere rødt - fordi de private pleje- og omsorgsvirksomheder har oplevet underskud på underskud.

I perioden 2011 til 2016 var overskudsgraden hvert år i minus. Den dårlige økonomi kulminerede i 2013 med en overskudsgrad på minus 4,48 procent.

Selvom 2017 og 2018 blev bedre med overskudsgrader på henholdsvis 0,65 procent og 0,58 procent, kræver det et mikroskop at få øje på overskuddene.

Private får ikke én krone ekstra
Enghausen får det til at lyde, som om den private løsning er dyrere end den kommunale leverandør. Det er den ikke.

De private aktører får ikke en krone mere end den kommunale leverandør, når man følger godkendelsesmodellen, som er den langt mest udbredte på ældreområdet.

Den eneste måde, som den private aktør kan tjene penge på, er ved at være mere effektiv i arbejdstilrettelæggelsen og mere omkostningsbevidst.

Enghausen får det også til at lyde, som om hver gang kommunen betaler den private virksomhed, så er det penge ud af vinduet. Det er det altså ikke.

Virksomheden leverer velfærd til gengæld, og en af fordelene ved valgfrihed er, at hvis borgeren ikke er tilfreds med det, der leveres, kan han eller hun vælge noget andet.

Læs også

Kommuner er tavse om kunstige priser
Når vi taler om de priser, som private pleje- og omsorgsvirksomheder skal afregnes på baggrund af, kommer vi ikke uden om, at kommunerne har massive problemer med at beregne retvisende priser. Kommunerne har en klar interesse i at nå frem til så lave priser som muligt.

For det første spares der penge, hvis kommunen slipper for at betale den private virksomhed den reelle pris. For det andet skræmmer lave priser de private aktører væk, og dermed sikrer kommunen sig monopol på området.

Kommunerne kan nå frem til kunstigt lave priser på mere eller mindre kreativ vis. Den kan undlade at medregne alle omkostninger, der hører til området. Det har vi set mange eksempler på igennem tiden.

Kommunen, der parkerede udgifterne til en stor del af hjemmeplejens vognpark på en helt anden konto, hører til de mere grelle eksempler.

I KA Pleje har vi i årevis forsøgt at komme i dialog med kommunerne om, hvordan de beregner priserne, men vi har mødt en mur af tavshed.

Derfor har vi været nødt til at stævne fem kommuner for samlet 100 millioner kroner – det er det beløb, som, vi mener, vores medlemsvirksomheder har fået for lidt.

Frit valg er afgørende for de ældre
Lad os tage Enghausens andet angrebspunkt.

Han hævder, at "mere frit valg" er mere af hensyn til den private sektor end til den plejetrængende borger. Det er noget af en påstand, når man ved, hvor stor værdi mange ældre tillægger det frie valg.

Epinion lavede for et par år siden en analyse for Sundheds- og Ældreministeriet, hvor man spurgte hjemmehjælpsmodtagerne om deres syn på valgfrihed.

Her gav 60 procent udtryk for, at de anser det for enten "meget vigtigt" eller "vigtigt" at kunne vælge mellem kommunal og privat hjemmehjælp.

I KA Pleje har vi tillid til, at de ældre er gamle nok til selv at bestemme.

Dokumentation

Temadebat: Er frit valg en fordel eller hæmsko for kvaliteten af ældreplejen?

Siden 2003 har ældre frit kunnet vælge mellem en kommunal eller privat udbyder af plejeboliger og hjemmehjælp.

Lige så længe har fritvalgsordningen udgjort en politisk kampplads mellem rød og blå blok, og aktuelt udfordres den også af den socialdemokratiske regering. 

Regeringen og støttepartierne giver det frie valg skylden for en del af det ”minuttyranni” og bureaukrati i hjemmeplejen, som de har en ambition om at komme til livs.

SF mener, at tiden er inde til et opgør med de offentlige udbudsregler på ældreområdet, som ifølge partiet øger bureaukratiet, hæmmer fleksibiliteten og i sidste ende medfører ringere ældrevelfærd. 

Omvendt ser blandt andet Venstre, hvilket Jakob Ellemann-Jensen satte en tyk streg under i sin landsmødetale, helst en øget privatisering af ældreplejen.

Derfor tager Altinget Ældre nu debatten og spørger: Er det tid til et opgør med det frie valg på ældreområdet, eller skal ordningen styrkes? Er de offentlige udbudsregler skruet fornuftigt sammen? Bør private leverandører overhovedet kunne tjene penge på ældreomsorg? 

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Høgild

Direktør, Arbejdsgiverforeningen KA og KA Pleje
Kontorassistent (Centralsygehuset i Holstebro 1984)

Thomas Enghausen

Næstformand, FOA
Pædagog (Gentofte Socialpædagogiske Seminarium 2005)

0:000:00