Debat

Selveje Danmark før ældretopmødet: Vi skal ikke kun mødes i krisetider

DEBAT: Der er behov for et ældreforum, hvor aktørerne kan få en bedre forståelse for hinanden og drøfte udfordringer. Det vil give et konstant fokus på fremtidens ældrepleje, mener Selveje Danmark.

Sundheds-og ældreminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt til topmøde om ældreplejen. Men vi bør sætte ind langt tidligere, når udfordringerne er mindre, mener Selveje Danmark.
Sundheds-og ældreminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt til topmøde om ældreplejen. Men vi bør sætte ind langt tidligere, når udfordringerne er mindre, mener Selveje Danmark.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jon Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark 

Hvis man skal fremhæve noget positivt ved krisetider, er det, at de kan bringe personer, organisationer og ideer sammen.

Henover sommeren har vi været vidner til forfærdelige historier om ældre, der ikke fik den menneskelige omsorg og behandling, som de har ret til. Alle har været enige om, at det ikke bør ske, at det ikke skal gentage sig, at noget skal ændres. Derfor har sundheds-og ældreminister Magnus Heunicke (S) indkaldt til et topmøde om fremtidens ældrepleje.

Debatten blandt aktørerne har indtil nu indeholdt alt fra rekruttering, praktik, til lukning af plejehjem. Men hvorfor skal vi først så langt ud, så idéerne både bliver tidsmæssigt og økonomisk ressourcekrævende, før vi agerer?

Der findes i dag intet ældreforum, der samler aktørerne på tværs. Det bør vi have.

Jon Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark 

Vi bør sætte ind langt tidligere, når udfordringerne er mindre, og vi derfor hurtigere kan handle. Og hvordan gør vi så det? Vi skal lade være med kun at mødes i krisetider.

Vi skal mødes jævnligt på tværs af ældreområdet. Både for at få forståelse for og til hinanden, men også for, at vi lettere kan tage en konstruktiv dialog, når det bliver svært. Der findes i dag intet ældreforum, der samler aktørerne på tværs. Det bør vi have, og Selveje Danmark har inviteret til det første indledende møde.

Forum skal løbende fremme forståelse
I ældreforummet skal det være muligt frit at kunne drøfte udfordringer, muligheder og ideer med hinanden. Finde samarbejdspartnere og i fællesskab løse de udfordringer, som, vi ved, hele tiden dukker op.

For eksempel når nye lovgivninger eller systemer skal implementeres, nye opgaver skal varetages eller bare, når hverdagen udfordrer. Så kan det drøftes i et ældreforum, hvor man ikke bliver udskammet, men hvor der er samarbejdspartnere, der også ønsker det bedste for borgeren og som måske lige har de input, som man har brug for. Vi kommer længst med dialog med hinanden fremfor at pege fingre, når noget går galt.

Læs også

Selveje Danmark har lagt op til, at ældreforummet skal være med til at definere indholdet og deltagerne på møderne. Men Selveje Danmarks input til en dialog om fremtidens ældrepleje vil primært være følgende.

Arbejdsdeling: Har vi organiseret ældreområdet godt nok? Vi bliver nødt til at tage en dialog om, hvordan vi organiserer arbejdsdelingen vedrørende visitation, drift og tilsyn.

Økonomi: Vi kommer ikke udenom, at udfordringerne i ældreplejen også handler om ressourcer. For Selveje Danmark handler det i høj grad af gennemsigtighed og tilgængelighed. Hvorfor er det for eksempel kun kommunerne, der kan søge puljen på 245 millioner kroner til styrket omsorg og nærvær i ældreplejen? Vi er sikre på, at mange selvejende ville have meget at byde på netop i forhold i nærhed og omsorg.

Boliger: Hvordan sikrer vi ordentlige boliger til de mange ældre, der har/får et øget plejebehov? Både for dem, der bor alene og par. Alt for mange ægtepar skilles ad, og det kan have stor betydning for graden af ensomhed og deres helbredstilstand. Kunne man ændre boligens type efter behov, så boligen både kan fungere som ældrebolig og plejebolig?

Involvering af pårørende og civilsamfund: Vi kan have stor glæde og gavn af både pårørende og civilsamfund, men hvordan inddrager vi dem bedst? Selveje Danmark har erfaringer med pårørende i bestyrelser og pårørenderåd og frivillige på plejehjem. Den viden deler vi gerne med alle interesserede i et ældreforum eller på et topmøde.

Dokumentation

Temadebat: Kan Heunickes topmøde forhindre mere omsorgssvigt i ældreplejen?

Skjulte videooptagelser på plejehjem i Aarhus og Randers har fået borgere, politikere og interesseorganisationer til at debattere forholdene i ældreplejen vidt og bredt.

TV 2 sendte i juli dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden', som gennem familiers udsagn og videooptagelserne viste, at to demente borgere på 90 år blev udsat for omsorgssvigt.

Optagelserne fik sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at indkalde et topmøde, hvor borgere, pårørende, ledere og medarbejdere over to dage skal komme med konkrete forslag til retningen for fremtidens ældrepleje.

Forud for topmødet samler Altinget en række aktører til en temadebat om ældreplejen. Hvordan kan vi forhindre omsorgssvigt i ældreplejen? Hvilke løsninger skal vi satse mere på end andre? Og hvordan undgår vi, at topmødet munder ud i skåltaler fremfor konkrete resultater?

Her er deltagerne:
  • Bettina Graae, medstifter, Værdig Pleje & Omsorg
  • Bjarne Hastrup, direktør, Ældre Sagen
  • Grete Christensen, formand, Dansk Sygeplejeråd
  • Helle Linnet, formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD) og direktør i Vordingborg Kommune
  • Jakob Scharff, branchedirektør, DI Service
  • Jette Skive (DF), rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune og formand for KL's sundheds- og ældreudvalg 
  • Jon Krog, branchedirektør, Selveje Danmark 
  • Lisbeth Nørgaard, direktør, Danske SOSU-skoler
  • Magnus Heunicke (S), medlem af Folketinget og sundheds- og ældreminister
  • Mogens Rasmussen, formand, Danske Ældreråd
  • Nis Peter Nissen, direktør, Alzheimerforeningen
  • Per K. Larsen, landsformand, Danske Seniorer
  • Tine Rostgaard, professor i socialt arbejde og velfærdspolitik, Institut for socialt arbejde, Stockholms Universitet og Institut for Samfund og Erhverv, Roskilde Universitet
  • Torben Klitmøller Hollmann, formand for social- og sundhedsektoren i FOA
  • Troels Yde Toftdahl, velfærdspolitisk chef, Dansk Erhverv.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

0:000:00