Debat

Udvalgsformand: Private aktører skal opføre plejehjem, hvis der skal være boliger nok til alle

Hvis vi skal sikre, at alle ældre skal kunne få en plejebolig, bør vi invitere private aktører til at opføre og drive plejeboliger, der kan supplere de kommunale tilbud. Der er brug for begge dele, hvis vi skal løse boligmanglen, skriver Birgitte Neergaard-Kofod (K).

Man skal have mulighed for at træffe sine egne valg, også når man bliver ældre. Derfor bør vi få private aktører til at opføre plejeboliger, så ingen står uden passende boligmuligheder, skriver Birgitte Neergaard-Kofod.<br>
Man skal have mulighed for at træffe sine egne valg, også når man bliver ældre. Derfor bør vi få private aktører til at opføre plejeboliger, så ingen står uden passende boligmuligheder, skriver Birgitte Neergaard-Kofod.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Birgitte Neergaard-Kofod
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I takt med at Danmarks demografiske landskab ændrer sig, står vi over for betydelige udfordringer. Egedal Kommune er et tydeligt eksempel på dette med en af landets højeste forventede stigninger i antallet af ældre borgere i de kommende år.

Antallet af borgere mellem 75-84 år forventes at stige med 14 procent fra 3.335 i 2021 til 3.824 i 2026, mens gruppen på 85 år og derover vil se en stigning på hele 202 procent fra 613 i 2021 til 1.850 i 2033. Disse tal illustrerer et presserende spørgsmål: Hvor skal vores ældre bo?

Temadebat:

Hvor skal de ældre bo?

Mens antallet af ældre stiger, falder antallet af plejeboliger og plejehjemsboliger. Flere opgørelser viser, at vi i 2030 kommer til at mangle mere end 20.000 plejeboliger.

Hvordan sikrer vi, at der er boliger nok til den voksende ældre generation? Det spørger Altinget Ældre om i denne temadebat.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til Lasse Sjøbeck Jørgensen.

Som mange undersøgelser påpeger, så kan udbuddet af ældre- og plejeboliger slet ikke følge med den demografiske udvikling. Dette er en udfordring, der kræver proaktive løsninger, ikke kun i Egedal, men i hele Danmark. Hvis ikke vi adresserer dette problem nu, vil mange ældre borgere stå uden passende boligmuligheder i fremtiden. Det er vi simpelthen nødt til at tage alvorligt og gøre noget ved, mens tid er.

Det frie valg gælder også som ældre
Som Konservativ går jeg også ind for det frie valg. Som individ skal vi have mulighed for at træffe vores egne valg og løsninger, der passer netop til den enkelte borger. Det har vi mulighed for hele livet, og det skal ikke ændres, når vi bliver ældre. 

En del af løsningen vil være at byde private aktører ind til at opføre og drive plejeboliger. Dette vil ikke kun supplere det kommunale plejeboligtilbud, men også tilføre ny ekspertise og innovation i plejesektoren, hvilket er en nødvendighed for at løse opgaven. Med nutidens krav og standarder inden for dette område kommer vi simpelthen ikke i mål uden udvikling.

En del af løsningen vil være at byde private aktører ind til at opføre og drive plejeboliger

Birgitte Neergaard-Kofod (K)
Formand for ældre- og sundhedsudvalget, Egedal Kommune

For at håndtere det stigende antal ældre, må vi også se på, hvordan vi kan motivere ældre til at flytte fra større boliger til mindre og mere hensigtsmæssige boliger. Dette vil frigøre plads til familier og dermed skabe et mere effektivt boligmarked. Det er vigtigt at sikre, at der er egnede boliger nok, der opfylder ældres specifikke behov og giver dem mulighed for at leve et værdigt og selvstændigt liv. Prisen på disse boliger er også nødt til at være til at betale for de ældre.

Velfærdsteknologi kan hjælpe os
Som udvalgsformand for ældre- og sundhedsudvalget i Egedal Kommune er jeg dybt engageret i at finde løsninger på disse udfordringer. I Egedal arbejder vi på at udvikle strategier, der imødekommer det stigende antal ældre borgere. Det gør vi blandt andet ved at kigge på udnyttelse af velfærdsteknologi, hvor det giver mening.

Det sker lige nu ved eksempelvis skærmbesøg i ældreplejen samt andre tiltag, der frigør ressourcer. Men velfærdsteknologien kan også være med til at sikre fremtidens boliger til ældre ved eksempelvis opførelse af intelligente boliger. Det vil medføre, at borgerne har mulighed for at være så selvhjulpne som muligt.

Læs også

Boligerne bør udstyres med mange forskellige teknologiske hjælpemidler som blandt andet trykknapbetjent fjernbetjening af vinduer, gardiner, døre og lys for slet ikke at glemme de muligheder, som artificial intelligens (AI) vil give.

Opførelse af friplejehjem bør uden tvivl indtænkes. Her møder vi dog tit modstand fra politiske kollegaer med en anden ideologisk overbevisning

Birgitte Neergaard-Kofod (K)
Formand for ældre- og sundhedsudvalget, Egedal Kommune

Brug for både fri- og kommunale plejecentre
For mig at se skal vi samarbejde med private aktører samt investere i alternative boligløsninger, så vi kan sikre, at alle ældre borgere i Egedal (- og i Danmark som helhed) har adgang til passende boliger.

Opførelse af friplejehjem bør uden tvivl indtænkes. Her møder vi dog tit modstand fra politiske kollegaer med en anden ideologisk overbevisning. Der er også frygt for fravælgelse af det kommunale tilbud med medfølgende tomgangsleje på de kommunale plejecentre. Jeg mener, der er behov for begge tilbud, så jeg deler ikke den frygt.

Egedal Kommune er et mikrokosmos for de boligudfordringer, som Danmark står over for i lyset af en aldrende befolkning. Det er afgørende, at vi handler proaktivt for at sikre, at alle ældre borgere har adgang til komfortable og passende boliger. Gennem innovative partnerskaber, fornuftig regulering og en fremadrettet strategi, kan vi opbygge en mere inklusiv og bæredygtig boliginfrastruktur gældende for alle vores borgere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Neergaard-Kofod

Byrådsmedlem og formand for Ældre- og Sundhedsudvalget, Egedal Kommune (K)
tandlæge

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024