3F-veteran i fælles front med DI-boss: ”Vi kommer ikke til at diskutere bededag”

Topfolk ved overenskomstforhandlingerne nægter at aftale sig frem til en løsning på regeringens omdiskuterede forslag om at sløjfe St. Bededag som helligdag.

65-årige Jan Villadsen er lønmodtagernes øverste repræsentant ved forhandlingerne med arbejdsgiverne om nye overenskomster på transportområdet. Forhandlingerne blev skudt i gang fredag i Industriens Hus.
65-årige Jan Villadsen er lønmodtagernes øverste repræsentant ved forhandlingerne med arbejdsgiverne om nye overenskomster på transportområdet. Forhandlingerne blev skudt i gang fredag i Industriens Hus.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

De gik ind til forhandlingerne om en ny overenskomst med modsatrettede bud på, hvor meget lønnen skal stige.

Alligevel stod topforhandlerne for fagforbundet 3F og erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) fredag eftermiddag skulder ved skulder ved et pressemøde i Industriens Hus i København, da transportsektorens overenskomstforhandlinger formelt blev indledt.

Farvel til St. Bededag

Det fremgår af regeringsgrundlaget offentliggjort kort før jul, at SVM-regeringen vil afskaffe en helligdag med virkning fra 2024. Det bliver sandsynligvis St. Bededag, som også tidligere har været forsøgt afskaffet som helligdag fra politisk hold.

Forslaget er blevet mødt med hård kritik fra både fagbevægelsen og en række partier i Folketinget. Regeringen har dog flertal, selv hvis kun Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne stemmer for.

Det konkrete lovforslag er endnu ikke fremlagt af regeringen, der foreløbigt har forklaret, at lønmodtagerne skal have kompensation for den ekstra arbejdsdag, og at det er arbejdsgiverne, der skal betale for den ekstra arbejdskraft.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00