Debat

A-kasse går i rette med professor: Frivilligt arbejde en genvej til fast job

DEBAT: Der er ingen grund til at tro, at frivilligt arbejder øger ledigheden. Det skriver Christian Sørbye Friis fra a-kassen CA, hvis medlemmer har gode erfaringer med frivilligt arbejde.

Hvorfor skulle frivilligt arbejde forlænge ledigheden, spørger Christian Sørbye Friis fra a-kasse CA.
Hvorfor skulle frivilligt arbejde forlænge ledigheden, spørger Christian Sørbye Friis fra a-kasse CA.Foto: Søren Elkrog Friis/Altinget.dk
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Christian Sørbye Friis
Direktør, CA Karrierepartner og a-kasse

Har professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen glemt sin realitetssans og de kildekritiske briller i elfenbenstårnet, da han læste frivillig-undersøgelsen?

Det er det spørgsmål, man sidder tilbage med efter at have læst artiklen Skrot frivilligt arbejde hvis det forlænger ledighed på Altinget.

Ifølge artiklen konkluderer Beskæftigelsesministeriets undersøgelse af dagpengemodtageres frivillige arbejde, at dagpengemodtagere, der laver frivilligt ulønnet arbejde, i snit er ledige i 6 uger mere end andre ledige.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

“De her tal er klare og overraskende,” udtaler Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, i artiklen. Men her forholder Henning Jørgensen sig tydeligvis mindre kildekritisk end Deloitte, som har lavet undersøgelsen.

Konklusion er rent gætværk
Deloitte peger rigtigt nok på, at ledige, der udfører frivilligt ulønnet arbejde, har en længere ledighedslængde end andre ledige. Og de vurderer, at der kan være en sammenhæng, men de henviser samtidig til, at undersøgelsen er så begrænset af omfang, at der kun er tale om indikationer.

Frivilligt ulønnet arbejde kan være en fordel – og en genvej til arbejdsmarkedet. Det er en vigtig pointe, som beskæftigelsesministeren bør have med i overvejelserne, når han forbereder sit politiske udspil om frivilligt ulønnet arbejde.

Christian Sørbye Friis
Direktør, CA Karrierepartner og a-kasse

Kort sagt: Der er for få deltagere i undersøgelsen til at man kan drage konklusioner.

Tallene er altså slet ikke så klare, som Henning Jørgensen mener. Og det er sammenhængen heller ikke. Den er det rene gætværk fra Deloittes side.

Årsagssammenhængen kan lige så vel være, at når man har været ledig i en længere periode, er man mere tilbøjelig til at påtage sig frivilligt arbejde. Dels fordi der er bedre tid til det, dels fordi man kan have et større behov for at udfylde sin tid og bruge sine kompetencer.

Man skal i den forbindelse huske på, at ledige skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet på præcis den samme måde, hvad enten de udfører frivilligt socialt arbejde eller ej – de er underlagt nøjagtig de samme krav til jobsøgning som alle andre ledige.

Så hvorfor skulle det frivillige arbejde forlænge ledighedslængden, kunne man med rette spørge – hvis man havde forholdt sig kritisk til tal og årsagssammenhæng.

Professor for langt fra arbejdsmarkedet
Henning Jørgensen kalder det desuden en romantiseret forestilling, at lediges frivillige arbejde giver en genvej tilbage til arbejdsmarkedet.

Eller som han siger i artiklen i Altinget: “Arbejdsgiverne vil ikke have nogen, der er socialt indstillede. De vil have folk, de kan tjene penge på. Og som viser sig at være bøjelige og føjelige i den henseende. Og der kan et stort socialt engagement vise sig nærmest at være en bagdel.”

Udtalelsen tyder på, at arbejdsmarkedsforskeren sidder lidt for langt fra virkeligheden på arbejdsmarkedet. Selvfølgelig vil arbejdsgiverne tjene penge på deres ansatte, men hvorfor skulle et socialt engagement i fritiden dog være hinder for, at man engagerer sig i arbejdet.

Arbejdsgiverne vil ikke have bøjelige og føjelige medarbejdere – de vil have hele mennesker, der engagerer sig.

Fordele ved frivilligt ulønnet arbejde
Samtidig misser Henning Jørgensen den store fordel ved netop den type frivilligt ulønnet arbejde, som undersøgelsen handler om.

Det er arbejde, som man udfører for frivillige organisationer, foreninger eller lignende, der kan udbydes som almindeligt lønarbejde, og som ikke vedrører primær drift og vedligeholdelse.

Eksempler på frivilligt, ulønnet arbejde er jurist i retshjælpen, socialrådgiver på et krisecenter, reporterarbejde og rådgivning, der kræver eller forudsætter en særlig uddannelse.

I CA, som er a-kasse for højtuddannede i erhvervslivet, har vi mange nyuddannede og mange medlemmer med anden etnisk baggrund end dansk.

De har begrænset erhvervserfaring og kan have svært ved at slå igennem på arbejdsmarkedet. Mange af dem laver frivilligt ulønnet arbejde, og erfaringen fra det frivillige arbejde giver dem mere at skrive på CV’et. Det kunne for eksempel være tilfældet for den nyuddannede jurist, der arbejder frivilligt i en retshjælp.

Så jo, hr. professor: Frivilligt ulønnet arbejde kan være en fordel – og en genvej til arbejdsmarkedet. Det er en vigtig pointe, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) bør have med i overvejelserne, når han forbereder sit politiske udspil om frivilligt ulønnet arbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Sørbye Friis

Administrerende direktør, CA Karrierepartner og a-kasse
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1989)

0:000:00