Debat

Djøf til politikere: Vi skal nok holde jer op på jeres løfter om ligestilling

DEBAT: Mere end 150 folketingsmedlemmer og -kandidater har allerede underskrevet ligestillingsløftet. Forhåbentlig vil endnu flere politikere underskrive løftet og arbejde for at mindske de kønsbestemte uligheder, skriver Henning Thiesen, formand for Djøf.

Den systematiske ulighed mellem kønnene i
Danmark kalder på en indsats og fokus hver dag året rundt, mener Henning
Thiesen.
Den systematiske ulighed mellem kønnene i Danmark kalder på en indsats og fokus hver dag året rundt, mener Henning Thiesen.Foto: Michael Daugaard/Djøf
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henning Thiesen
Formand for Djøf

Kan det virkelig være rigtigt – i 2019 – at Danmark blot ligger på en 13. plads i Global Gender Gap Index? At vi ligger som nummer 95 i verden, når det handler om kvinders repræsentation i ledelseslagene i den offentlige og private sektor? Danmark ligger langt efter vores nordiske naboer.

Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts blev for få uger siden markeret over hele landet med fokus på kvindernes placering og muligheder i samfundet.

En sådan markering er god og nødvendig. Men det kan ikke stå alene. For den systematiske ulighed mellem kønnene, vi desværre oplever i Danmark – og resten af verden – kalder på en indsats og fokus. Hver dag. Året rundt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Kønsbestemte uligheder starter tidligt
Selvom Danmark af Verdensbanken er blevet kåret til et af de mest ligestillede lande i verden, er der en bagside. For en ting er, hvad de formelle regler og love siger.

Ja. Vi har en lov om ligeløn. Og kvinder og mænd har lige adgang til at stille op til valg eller søge indflydelse gennem et chefjob. Men der er også en virkelighed, hvor tallene taler for sig selv.

Det er desværre veldokumenteret, at de kønsbestemte uligheder allerede starter i børneårene og føres videre op gennem resten af livet helt frem til pensionsalderen.

Henning Thiesen
Formand for Djøf

Kvinder aflønnes systematisk lavere end mænd – specielt i den private sektor. Og er klart underrepræsenterede i de folkevalgte forsamlinger og på chefgangene i både den offentlige og private sektor.

Det er desværre veldokumenteret, at de kønsbestemte uligheder allerede starter i børneårene og føres videre op gennem resten af livet helt frem til pensionsalderen.

Læs også

At lade stå til er ganske enkelt alt for uambitiøst. Djøf har derfor introduceret ligestillingsløftet. Et løfte, vi gerne vil bede alle kandidater ved det kommende valg til Folketinget om at skrive under på.

Et løfte, hvor de eksempelvis lover at arbejde for, at drenge og piger ikke begrænses af stereotype forventninger til deres evner og ambitioner. Eller at gøre en indsats for at reducere stressniveauet hos unge kvinder. Eller at arbejde for, at mænd tager en større del af orlovsperioden med børn.

Udfordringerne må ikke glemmes
Også videre frem i arbejdslivet er der uligheder at sætte ind over for. Derfor beder Djøf vores kommende politikere om, at de vil arbejde for flere kvinder i ledelse. Og at arbejde for, at mænd og kvinder har lige muligheder som pensionister. I dag har mænd en pensionsformue, der er 30 procent højere end kvinders.

Foreløbig har flere end 150 folketingsmedlemmer og -kandidater skrevet under på løftet. I Djøf håber vi, at endnu flere vil tage løfterne til sig og arbejde for at reducere de kønsbestemte uligheder i vores samfund.

Hvordan løfterne kan omsættes til konkrete politiske forslag og initiativer, kan man altid slås om i folketingssalen. Men vi tror på, at hvis der er en fælles vilje til at gøre noget ved problemerne, kan der også findes fælles veje.

Fra Djøfs side vil vi til gengæld love, at vi følger op på, om politikerne lever op til deres løfter. Vi har nedsat en komité til at følge arbejdet. De vil hvert halve år lægge dokumentation frem for, hvordan udviklingen ser ud på de forskellige alderstrin i pigers og kvinders liv.

På bedste Djøf-vis vil vi benchmarke, måle og monitorere, hvad der sker. For udfordringerne må ikke gå i glemmebogen. Det er de ganske enkelt for alvorlige til.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Thiesen

Selvstændig rådgiver, fhv. formand for Djøf
cand.jur. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00