EU-Kommissær giver indrømmelse til Danmark i løn-strid

NYE TONER: EU-Kommissionen er klar til at ændre sit forslag til et nyt udstationeringsdirektiv efter dansk kritik. Det, selvom den ansvarlige kommissær tidligere har afvist, at der var noget at komme efter.

EU's beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen er klar til at ændre sit forslag til et nyt udstationeringsdirektiv.
EU's beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen er klar til at ændre sit forslag til et nyt udstationeringsdirektiv.Foto: François Walschaerts/EC - Audiovisual Service
Michael Hjøllund

Vi har fundet en løsning, for vi ønsker ikke at underminere den særlige måde, man danner løn på i Danmark.

Marianne Thyssen
EU-Kommissær med ansvar for beskæftigelse, sociale anliggender, kompetencer og arbejdskraftens mobilitet.

BRUXELLES: EU-toppen rækker nu hånden ud til Danmark i en sag om løn for udstationerede EU-borgere.

Efter i første omgang at have afvist protester fra både Folketinget og regeringen om, at nye EU-regler risikerer at underminere den danske arbejdsmarkedsmodel, lyder der nu nye toner fra EU-Kommissionen.

"Vi har fundet en løsning, for vi ønsker ikke at underminere den særlige måde, man danner løn på i Danmark. Det vil blive skrevet ind i forslaget, at det er op til medlemsstaterne selv at bestemme, hvordan de fastsætter lønninger. Og det skal gøres klarere i vores udspil, så der ikke er nogle fortolkningsmuligheder," siger beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen i et interview med Jyllands-Posten kort før jul.

Dokumentation

Revision af udstationeringsdirektivet
I begyndelsen af marts 2016 præsenterede EU-Kommissionen sit forslag til en revision af udstationeringsdirektivet.

Udspillet udgør første del af mobilitetspakken. Anden del kom i december og handler om, hvem der skal betale sociale sikringsordninger for vandrende arbejdskraft. Det drejer sig blandt andet konkret om forordning 883, som omhandler retten til børnepenge.

Udstationeringsdirektivet handler om, hvilke arbejdsvilkår der skal gælde for personer, som er midlertidigt udstationeret af deres arbejdsgiver i et andet EU-land.

Kommissionens forslag reviderer det oprindelige direktiv fra 1996 og præciserer, at udstationerede lønmodtagere ikke kun har ret til værtslandets mindsteløn, men også har krav på bonusser og andre tillæg til lønnen, som gælder for lokale arbejdstagere.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00