Debat

FH: Værdig tilbagetrækning må ikke blive til valgflæsk

DEBAT: FH hilser den pludselige interesse for værdig tilbagetrækning velkommen med håbet om, at det ikke blot er et stykke sprødt valgflæsk. Kommer det til trepartsforhandlinger, er det afgørende at få en rettighedsbaseret model, skriver FH-formand Lizette Risgaard.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lizette Risgaard
Formand for FH

Selv om folketingsvalget endnu ikke er udskrevet, er politikernes kamp om vælgernes gunst for længst fløjtet i gang.

Banen er kridtet op, strategien lagt, og politikerne har positioneret sig lidt mere offensivt, end de plejer. Det kan mærkes i den politiske debat.

Senest er spørgsmålet om tidligere tilbagetrækning for nedslidte lønmodtagere blevet genstand for stor politisk opmærksomhed på tværs af den politiske skala.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Debatindlæg kan sendes til [email protected].
 

Forringelser og fejlslået seniorførtidspension
I fagbevægelsen har vi længe efterlyst politisk handling i forhold til de mange danske lønmodtagere, som slides ned, inden de når pensionsalderen.

Den markante forringelse af efterlønnen og en fejlslået seniorførtidspension betyder nemlig, at alt for mange nedslidte lønmodtagere i dag må klare den sidste del af arbejdslivet på smertestillende medicin eller på midlertidig offentlig forsørgelse. Det mener vi er uværdigt.

Det er først og fremmest afgørende for os, at der strikkes en rettighedsbaseret model sammen, målrettet de lønmodtagere, som er trådt tidligst ind på arbejdsmarkedet og har været der i mange år.

Lizette Risgaard
Formand for FH

Vi hilser derfor den politiske debat om en tidligere tilbagetrækning velkommen og krydser fingre for, at den pludselige interesse for nedslidte lønmodtagere ikke blot er et stykke sprødt valgflæsk. Der er taget hul på en vigtig debat, og mange har meldt sig klar til at finde en løsning. Det er første skridt på vejen.

Rettighedsbaseret ordning
I Fagbevægelsens Hovedorganisation er vi parate med en række konstruktive indspark, hvis statsministeren indkalder til trepartsforhandlinger om tidligere tilbagetrækning.

Det er først og fremmest afgørende for os, at der strikkes en rettighedsbaseret model sammen, målrettet de lønmodtagere, som er trådt tidligst ind på arbejdsmarkedet og har været der i mange år. Det mener vi er en solidarisk løsning, som tilgodeser dem, der bliver særlig hårdt ramt af den stigende pensionsalder og forringede efterløn.

Og så skal adgangen til seniorførtidspensionen lempes, så flere nedslidte kan få tilkendt seniorførtidspension, hvis de ikke opfylder kriterierne i den rettighedsbaserede ordning.

Et andet centralt kriterie for fagbevægelsen er, at vi lander en tilbagetrækningsmodel, som er samfundsøkonomisk ansvarlig. Som talerør for 1,4 millioner lønmodtagere tager vi selvfølgelig ansvar for dansk økonomi – nu og i fremtiden.

Respekt for knoklende lønmodtagere
I 2006 aftalte vi med hinanden, at når vi lever længere, så skal vi også arbejde længere for at bevare den velfærd, som vi har i dag.

Men vi aftalte jo også, at vi skulle sørge for et arbejdsliv, som lønmodtagerne kan holde til – og at de, som ikke kan klare flere år på arbejdsmarkedet, skal have mulighed for en værdig tilbagetrækning. Den mulighed mangler. Det skal der simpelthen rettes op på!

Det er den respekt, vi bør vise de lønmodtagere, der har knoklet for fællesskabet og betalt deres skat igennem et langt arbejdsliv. Det er respektløst, at mange i dag må gå direkte fra arbejdsmarkedet til sygesengen.

I fagbevægelsen er vi topmotiverede for at indgå i trepartsforhandlinger om en model, der kan sikre, at også de mest belastede lønmodtagere kan forlade arbejdsmarkedet med værdighed. Formen er i top, vi er klædt på til kamp og klar til at løbe på banen. For min skyld kan vi starte med det samme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00