KL's forhandlere: Diskussion om spisepause har intet at gøre med kommunerne

REPLIK: Det er noget frygteligt sludder, når Lars Qvistgaard antyder, at kommunerne er ude efter medarbejdernes frokostpause. Den diskussion angår kun de statsansatte akademikere, skriver Michael Ziegler og Steen Christiansen fra KL.

Af Michael Ziegler og Steen Christiansen
Hhv. formand og næstformand for KL's Løn- og Personaleudvalg og KL's forhandlere ved overenskomstforhandlingerne

Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, må virkelig lede langt efter de gode argumenter for, hvorfor diskussionen om spisepausen hører hjemme på forhandlingsbordet ved de kommunale overenskomstforhandlinger. I et indlæg i Altinget er det kommet så vidt, at han henviser til en formulering i KL's årlige budgetvejledning til kommunerne som et tilsyneladende eksempel på, at KL anbefaler kommunerne at opsige de såkaldte kutymefridage, fordi dele af staten har gjort det.

Det er ganske enkelt noget frygteligt sludder. 

KL’s budgetvejledning er en service til kommunernes administrationer, hvor vi redegør for forhold, der kan få betydning for kommunerne, herunder også sager, hvor kommunerne skal træde varsomt eller direkte kan være på vej ud i et administrativt eller politisk minefelt.

Derfor valgte vi at orientere kort og helt objektivt om sagen om kutymefridagene i Skat. Det indeholder ingen anbefaling af noget som helst, og det er ærlig talt langt ude, at det pludselig af Lars Qvistgaard bruges til at mistænkeliggøre KL's hensigt i forhold til spisepausen.

Vi går ud fra, at fagforbundene også orienterer deres medlemmer, når der sker noget, der er relevant for dem. Det er det samme, KL har gjort.

Ingen planer om at røre spisepausen
Lad os slå helt fast én gang for alle: KL har overhovedet ingen planer om at røre ved de kommunalt ansattes spisepause og har aldrig haft det.

Det er en stor fordel for kommunerne, at eksempelvis pædagoger i dagtilbud, skolelærerne eller SOSU-assistenterne i dag står til rådighed hele arbejdsdagen og spiser, når det passer ind i dagens program. Det ville være et stort selvmål for kommunerne at pille ved det.

Der er tale om en diskussion, som er opstået mellem Moderniseringsstyrelsen og de statsligt ansatte akademikere, og det har intet som helst med kommunerne at gøre. 

Derfor er det naturligvis også ved det statslige forhandlingsbord, at det emne skal diskuteres.

Uforståelig konflikt
Lars Qvistgaard og Akademikerne skylder svar på, hvorfor en juridisk strid om frokost skal blokere for, at samtlige ansatte i den offentlige sektor kan få nye overenskomster.

Lars Qvistgaard kan jo i stedet lade sagen afgøre ved en faglig voldgift, hvor den retteligt hører hjemme. Derfor synes vi også, det vil være helt og aldeles uforståeligt, hvis de statslige akademikeres spisepause skal kaste en kvart million kommunalt ansatte ud i en konflikt.

 

Forrige artikel Opråb fra 3F og Akademikerne: Stressramte får det ikke bedre, fordi ledige har det værre Opråb fra 3F og Akademikerne: Stressramte får det ikke bedre, fordi ledige har det værre Næste artikel Friskolelærerne til Løhde: Vi har slækket på vores krav, nu må du også Friskolelærerne til Løhde: Vi har slækket på vores krav, nu må du også
 • Anmeld

  Tommy Jensen, Vollerup

  Man skal høre meget, før der falder et par øren af…….

  Det er da muligt at Lars Quistgaards vurdering af den betalte spisepause ikke er noget ”Tema” for Finn Ziegler og Steen Christiansen, begge KL!

  – Men hér tager KL fejl! Det bør det være! Det er et anliggende for skatteyderne, at der arbejdes 37 timer ugentligt overalt i det offentlige!

  Vi, skatteyderne, forlanger at det offentliges forhandlere tager dette alvorligt.

  Danmark har omtrentlig den dyreste offentlige sektor i hele EU og skal kunne konkurrere med primært Tyskland og Sverige, som har et væsentligt lavere skattetryk qua lavere lønninger og skattetryk!

  Selvfølgelig skal offentligt ansatte ikke have betalt 0,5 t daglig frokostpause!

  Dette endda samtidig med man klager over konkurrenceudsættelse på deres arbejdsområder!

  I Danmark arbejder vi alle sammen 37 t ugentlig som norm! - Også i det offentlige! Man kan forhandle sig til alt muligt, når bare ikke man sætter spørgsmålstegn ved, at der er 37 timers arbejdsuge i Danmark; - og der arbejder man!

  Stå fast fr. Løhde eller gå af!

  Hav en god dag :-)

 • Anmeld

  Per Brinckmann, · Holbæk

  KL har ret

  Michael Ziegler har fuldstændig ret, når han skriver, at KL ikke har planer om at røre med de ansattes spisepause. Det er ikke KL som afgører det, men udelukkende de enkelte kommuner
  Hvad der er fakta i denne sag, er at KL vejleder kommuner i, hvordan de evt. kan gøre ved afskaffelsen af betalte pauser.
  Tommy Jensen, overser en enkelt betydningsfuld detalje i sit udsagn. Hvis de offentligt ansatte ikke har betalt pause, står de heller ikke til rådighed for arbejdsgiver. Tommy Jensen skal lige tænke over konsekvensen for politi, sygehuse, skadestuer, daginstitutioner mm.

 • Anmeld

  Tommy Jensen, Vollerup

  Det er fuldstændig ligegyldigt...

  Selvfølgelig står medarbejdere ikke til rådighed i spisepauser, de selv betaler! Det er op til arbejdsgiverne, at planlægge medarbejdernes arbejdstid, så der altid er nødvendig kapacitet til rådighed for borgerne! Dvs. at arbejdsgiver disponerer arbejdsstyrkens møde- og sluttider, således at almenvellet, der betales af skatteyderne tilgodeses! I Danmark arbejder alle 37 timer om ugen!

  Det handler kun om arbejdstidens tilrettelæggelse, som er arbejdsgiverens!

  Hav en god dag...

 • Anmeld

  Anders Peter Hjorth-Hansen · Ringkøbing

  KL kan ikke modstå denne besparelsesmulighed

  Det er ren spin fra KL. Vi ved udmærket godt, at hvis frokostpausen blot betragtes som en kutyme, vil den blive afskaffet i næste sparerunde i Kommunerne

 • Anmeld

  Niels Wedderkopp

  Så garanter frokostpausen i overenskomsten

  Hvis ingen kommuner og KL ikke har problemer med betalt frokostpause, så har de vel heller ikke noget problem med at den overenskomstsikres?

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Tommy Jensen, Vollerup

  Ærligt tal: Du har ikke forstået hvor besparende og praktisk det er, at betjente, brandmænd, togførere, læger, sygerplejersker, pædagoger, lærere, sosu'er o lign forpligter sig til at være til rådighed medens de snupper leverpostejsmaden. 'At stå til rådighed' betyder, at man skal blive på posten....ikke må forlade arbejdspladsen.... En meget hensigtsmæssig ordning for alle parter.