Konservative: Tag ansvar for dit liv og spar op til pensionen

DEBAT: En væsentlig del af skatteaftalen blev opgøret med samspilsproblemet, og det er vi nået i mål med for den brede del af befolkningen, skriver Anders Johansson (K).

Af Anders Johansson (K)
Skatteordfører, Det Konservative Folkeparti

At spare op til sin alderdom må aldrig blive en dårlig forretning. Tværtimod skal vi lære de kommende generationer at tage ansvar for sin egen alderdom med en god pensionsopsparing. Og det gør vi bestemt ikke ved at straffe fornuftige lønmodtagere med en mindre folkepension.

Derfor glæder det mig, at vi nu gør det mere rentabelt at spare op til pensionen. Samspilsproblemet har som bekendt betydet, at det ikke har kunne betale sig for udvalgte grupper at spare op til pensionen.

For hvorfor skal man lægge penge af fra sin løn, hvis man bliver tilsvarende skåret i andre ydelser? Vi har simpelthen haft et system, som har spændt ben for hele intentionen med en god pensionsopsparing.

Pensionsfradrag skal motivere opsparingslysten
Med den nye skatteaftale øger vi incitamentet for at spare op.

Et nyt pensionsfradrag skal gøre det mere attraktivt at spare op, og jeg håber meget, at danskerne vil tage godt imod den nye mulighed, der gradvis indfases fra i år og er fuldt indfaset i 2020.

Pensionsfradraget vil betyde, at personer, der indbetaler til fradragsberettigede pensionsordninger, får en skattelettelse.

Vi vil især gerne øge lysten til opsparing for lønmodtagere, hvor samspilsproblemet er størst. Derfor kan borgere med 15 år til folkepensionen få et fradrag på 32 procent for at gøre det ekstra lønsomt at spare op til pensionen.

Regeringen er sammen med Dansk Folkeparti nået frem til en skatteaftale, der giver danskerne 5 milliarder kroner om året i skattelettelser og fradrag. En væsentlig del af aftalen blev opgøret med samspilsproblemet, og det er vi nået i mål med for den brede del af befolkningen.

En fremtid uden folkepension
I Det Konservative Folkeparti er vi optagede af, at vi skal hjælpe de svageste i vores samfund.

Jeg mener, at det offentlige skal udbetale ydelser til dem, der reelt har behov for det. Vi må aldrig tage folks eget ansvar fra dem ved at lokke med offentlige ydelser.

Derfor mener jeg, at vi skal støtte dem, der selv vælger at spare op til en god pension. Og så skal vi selvfølgelig støtte dem, der går igennem livet uden mulighed for at spare op.

En epinion-undersøgelse fra sidste år viser, at 2 ud af 3 danskere i alderen 25 til 50 år forventer, at folkepensionen er forringet eller helt afskaffet, når de skal forlade arbejdsmarkedet.

Det viser, at danskerne indstiller sig på i højere grad at skulle finansiere deres pensionisttilværelse selv.

Jeg mener, at det er positivt, når de unge nu tager ansvar for deres kommende pension. Det passer fint med den nye skatteaftale, som sender et klart signal: Tag ansvar for dit liv og spar op, hvis du kan. Staten straffer ikke dem, der ønsker at polstre sig til en god alderdom.

Forrige artikel Det Faglige Hus: Stop diskrimination af mænd ved beregning af sygedagpenge Det Faglige Hus: Stop diskrimination af mænd ved beregning af sygedagpenge Næste artikel LA: Dumt at straffe ældre for økonomisk ansvarlighed LA: Dumt at straffe ældre for økonomisk ansvarlighed