Debat

Lederne: Topledere spiller en nøglerolle i kampen mod sexchikane

DEBAT: Ledelsen på danske arbejdspladser har et stort ansvar for at skabe en chikanefri kultur med nultolerance over for sexchikane, skriver Ledernes administrerende direktør. 

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard indleder 17. december trepartsdrøftelser om sexchikane på arbejdspladsen med arbejdsmarkedets parter.
Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard indleder 17. december trepartsdrøftelser om sexchikane på arbejdspladsen med arbejdsmarkedets parter.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bodil Nordestgaard Ismiris
Administrerende direktør, Lederne

Sexchikane er et uvæsen, som ikke hører hjemme på danske arbejdspladser. Og vi skylder de mange modige kvinder, som i de seneste måneder er stået frem med personlige erfaringer om sexchikane og krænkelser, en meget alvorlig og grundig indsats for at komme det til livs.

Derfor er det også meget positivt, at beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) har indkaldt til trepartsdrøftelser, hvor det første møde holdes 17. december.

Lederne kommer til mødet med den klare holdning, at vores mere end 110.000 medlemmer som ledere på danske arbejdspladser har et meget stort ansvar for at skabe en chikanefri kultur, hvor der er nultolerance over for sexchikane.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]


Lederne skal ud ad døren
Derfor gør Lederne som organisation også meget for at klæde medlemmerne på.

Vi har blandt andet givet alle medlemmer adgang til konkrete råd og værktøjer, og efter nytår lancerer vi gratis onlinekurser til alle ledere med hjælp til, hvordan de bedst kan forebygge og håndtere sexchikane.

Det er ikke godt nok, at ledelsens dør "altid er åben". Nej, topledelsen skal gå ud ad døren og sende meget klare og tydelige signaler ud i organisationen om, at sexchikane er no go.

Bodil Nordestgaard Ismiris
Adm. direktør, Lederne

Ledelsen – og ikke mindst topledelsen – spiller en absolut nøglerolle for at sikre en sund og ordentlig kultur på arbejdspladsen, hvor det altid er ok for den enkelte at sige fra, hvis ens grænser bliver overtrådt.

Og det er ikke godt nok, at ledelsens dør "altid er åben" for henvendelser fra ansatte. Nej, topledelsen skal gå "ud ad døren" og sende meget klare og tydelige signaler ud i organisationen om, at sexchikane er no go og gøre det nemt og klart for medarbejderne, hvordan og hvem de kan gå til, hvis de oplever krænkelser.

Kulturændringen skal bæres igennem med lederne som frontløbere, men i et tæt samarbejde med medarbejderrepræsentanterne på arbejdspladserne.

Læs også

Parterne bør stå last og brast
Tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter spiller en vigtig rolle som kulturbærere og ikke mindst for tidligt at gøre ledelsen opmærksom på, hvis der er optræk til en dårlig kultur eller konkrete krænkelser i hjørner af organisationen.

Med andre ord skal den danske model vise sit værd lokalt ude på arbejdspladserne ligesom ved det centrale forhandlingsbord.

Vi tror og håber, at trepartsdrøftelserne først og fremmest vil sende et meget klart og kraftigt signal om, at regeringen og arbejdsmarkedets parter står last og brast i kampen mod sexchikane.

Og derudover håber vi i Lederne, at man blandt andet kan enes om en betydelig stigning i godtgørelsen til ofrene for sexchikane. Det vil sende et klart signal til de krænkede om, at sexchikane tages dybt alvorligt, og at de skal klage.

Samtidig vil det sende et klart signal til alle virksomheder om, at de skal have klare retningslinjer og tage lokale initiativer på arbejdspladsen for at forebygge sexchikane.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bodil Nordestgaard Ismiris

Adm. direktør, Lederne, næstformand i besyrelsen, PFA, i repræsentantskabet for ATP
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1999)

0:000:00