Debat

Magistrene: Ansæt nyuddannede gennem en post-coronapulje

DEBAT: Coronakrisen må ikke ligesom finanskrisen gøre den yngste generation på arbejdsmarkedet til taberne. Gør det mere attraktivt at ansætte nyuddannede gennem pulje, skriver magisterformand Camilla Gregsersen.

Vi skal investere tillid, opbakning og økonomi i den generation af unge, der kommer ud til et markant forandret arbejdsmarked, mener Camilla Gregersen.
Vi skal investere tillid, opbakning og økonomi i den generation af unge, der kommer ud til et markant forandret arbejdsmarked, mener Camilla Gregersen.Foto: Jacob Nielsen
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Gregersen
Formand, Dansk Magisterforening

Coronakrisen har kun varet knapt to måneder, og allerede nu ser vi store konsekvenser på arbejdsmarkedet.

For nogle af os vækker situationen minder om finanskrisen, der hærgede verden for godt ti år siden. Over en toårig periode fra 2008 til 2010 mistede 265.000 danskere jobbet – og af dem var de 65.000 under 30 år. I EU var mere end hver femte ung under 25 år således arbejdsløs på grund af finanskrisen i 2011.

For nogle af de mennesker mærkes konsekvenserne fortsat. Alt for mange har siden haft svært ved at finde sig til rette på arbejdsmarkedet og oplever flere midlertidige ansættelser og dårligere løn- og arbejdsvilkår end generationerne før dem.

Det kommer hele samfundet til skade, hvis vi ikke gør alt, hvad vi kan for at hjælpe de nyuddannede ind på arbejdsmarkedet – særligt i en krise som den, vi står i nu.

Camilla Gregersen
Formand, Dansk Magisterforening

Unge må ikke blive taberne igen
Under coronakrisen skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at undgå, at den yngste generation på arbejdsmarkedet igen bliver taberne.

Dimittendledigheden er for nogle grupper alt for høj. Den udfordring har vi taget op i Dansk Magisterforening, hvor vi gennem en række partnerskaber med arbejdsgiverorganisationer og uddannelsessteder forsøger at mindske dimittendledigheden både gennem jobskabelse, men også gennem mere fokus på, hvad arbejdspladserne efterspørger.

Vi var rigtig godt på vej, og vi har opprioriteret rådgivningsindsats for de unge. Mange af de løsninger, som vi arbejder med, vil bære frugt for både arbejdspladser og nyuddannede.

Men med coronakrisen står vi over for en massiv udfordring, der kan betyde, at antallet af ledige nyuddannede vil stige. Usikkerheden på arbejdsmarkedet er stor, og villigheden til at tage en chance vil være mindre.

Men det er nu, at virksomhederne skal have opbakning og hjælp til at ansætte en nyuddannet, så vi ikke gentager fejlene fra finanskrisen.

Minister skal lave trepartsdialog
Vi skal ikke sidde med hænderne i skødet, men i stedet agere rettidigt.

Det første på vores ønskeliste er, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) inviterer til trepartsdialog med fokus på de nyuddannede.

Sammen med vores hovedorganisation, Akademikerne, ønsker vi at skabe et stærkt partnerskab mellem regering, erhvervsliv, uddannelsessteder og fagforeninger med det formål at hjælpe de nyuddannede hurtigt i job.

Her vil nogle selvfølgelig komme i job helt på egen hånd som vanligt, mens andre har brug for en hjælpende hånd, og frygten er, at den sidste gruppe bliver større under coronakrisen.

Læs også

Lav en post-coronapulje
Vi foreslår også, at vi som samfund kan gøre det mere attraktivt at ansætte nyuddannede gennem en post-coronapulje, ligesom det er oplagt at genindføre muligheden for otte ugers virksomhedspraktik til dimittender.

Endelig kunne det offentlige indføre en dimittendklausul, der giver forrang til virksomheder, der ansætter nyuddannede, når offentlige udbud skal afgøres på samme måde, som vi kender det fra praktikant- og lærlingeklausulerne.

Det kommer hele samfundet til skade, hvis vi ikke gør alt, hvad vi kan for at hjælpe de nyuddannede ind på arbejdsmarkedet – særligt i en krise som den, vi står i nu.

Opfordringen herfra skal lyde til at lære af fortidens fejl og i stedet investere både tillid, opbakning og økonomi i en hel generation af unge, som i disse tider kommer ud til et markant forandret arbejdsmarked, og som er i risiko for at stå med langt dårligere kort på hånden i forhold til at få et godt arbejdsliv end tidligere generationer.

Det skylder vi dem og samfundet.

Dokumentation

Temadebat: Fra jobfest til krise – hvad gør vi nu?

Coronakrisen har sendt tusindvis af borgere ud i arbejdsløshed. 

For at undgå fyringer og virksomhedslukninger har regeringen med udgangspunkt i trepartsaftaler lanceret hjælpepakker for op mod 285 milliarder kroner. 150.000 har indtil videre gjort brug af lønkompensationen, som hjælpepakkerne blandt andet giver mulighed for.

Hvordan vi håndterer udfordringerne og arbejdsløsheden i kølvandet på coronakrisen? Hvad kan hårdt ramte brancher selv gøre for at håndtere ledigheden? Hvilke yderligere initiativer skal politikerne, der har givet håndslag på hjælpepakkerne, iværksætte? Og kan vi grundlæggende reformere værdikæden for at undgå, at kriser rammer de mindst uddannede og svageste grupper hårdest?

Her er aktørerne:
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Erik E. Simonsen, underdirektør, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)
  • Hans Andersen (V), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Helle Linnet, landsformand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)
  • Henrik Bach Mortensen, direktør, Ledernes Hovedorganisation
  • Karsten Hønge (SF), medlem af Folketinget, politisk ordfører, arbejdsmarked- og beskæftigelsesordfører
  • Karsten Mølgaard Jensen, direktør, Ase
  • Kim Simonsen, forbundsformand, HK Danmark
  • Lars Qvistgaard, formand, Akademikerne
  • Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
  • Mia Amalie Holstein, cheføkonom, SMVdanmark
  • Per Christensen, forbundsformand, 3F
  • Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv
  • Peter Hummelgaard (S), medlem af Folketinget og beskæftigelsesminister
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Steen Nielsen, underdirektør, Dansk Industri
  • Torben Poulsen, formand, Danske A-kasser
  • Thomas Kastrup-Larsen (S), formand, KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)

0:000:00