Mette Frederiksen angriber Radikales økonomiske politik

ØKONOMI: S-formand Mette Frederiksen sår tvivl om ansvarligheden i Radikales økonomiske politik. En del af finansieringsmodellen er ”fugle på taget”, lyder det fra statsministerkandidaten.

Mette Frederiksen (S) er ikke blevet socialdemokrat for at føre borgerlig økonomisk politik.

Det slog hun selv fast til et pressemøde mandag formiddag, hvor Socialdemokratiet præsenterede 10 mål, som en ny regering skal arbejde for.

Ordene kommer som en reaktion på Morten Østergaards (R) nye løftede pegefinger om, at Radikale vil blokere Mette Frederiksens vej til Statsministeriet, hvis ikke Socialdemokratiets økonomiske kurs bliver lagt om.

Radikale har selv mandag fremlagt partiets økonomiske 2030-plan, og selvom S-formanden endnu ikke har haft mulighed for at nærstudere den, er hun ikke overbevist.

Særligt idéen om at indbringe staten to milliarder kroner ved at sænke beløbsgrænsen for personer, der søger om opholdstilladelse i Danmark for at påtage sig et arbejde, møder kritik fra Frederiksen:

”Kan man påstå, at man fører en ansvarlig økonomisk politik, når man finansierer konkrete løfter med fugle på taget? Det mener jeg faktisk ikke, at man kan. Det er blot en påstand, at man kan finde to milliarder kroner ved at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft, og man kan ikke føre ansvarlig økonomisk politik på den måde,” siger Mette Frederiksen.

Vil ikke forholde sig til muligt SV-samarbejde
På pressemødet blev Mette Frederiksen også spurgt til, hvordan hun vil agere i det tænkte scenarie, at Radikale efter valget foreslår at afsøge muligheden for en SV- eller SVR-regering.

S-formanden ønskede dog ikke at forholde sig til, om hun vil påtage sig en sådan opgave:

”Vi går til valg på at danne en socialdemokratisk mindretalsregering, og det er det, som jeg vil søge partiernes opbakning til.”

Men hvis det ikke lykkes, og Radikale vil prøve med en SV- eller SVR-regering, vil du så påtage dig den opgave eller smide tøjlerne?

”Jeg synes, at vi skal tage tingene i den rigtige rækkefølge. Jeg kommer ikke til at konkludere på et forhandlingsforløb, som hverken er i gang eller afsluttet. Men jeg har gjort meget klart forud for valget, at den brede udlændingepolitik ligger fast. Derfor er et regeringssamarbejde med Radikale jo ikke særlig oplagt,” svarede Mette Frederiksen.

10 mål for en regering efter valget
Anledningen til pressemødet var dog hverken Radikales økonomiske politik eller mulige regeringskonstellationer.

S-formanden brugte nemlig pressemødet til at ”opsummere”, hvad der er prioriteterne for Socialdemokratiet, hvis partiet skulle ende med at danne regering efter valget.

Helt konkret fremlagde Mette Frederiksen en såkaldt ”10-punktsplan”, der blandt andet indeholder fokus på velfærd, pension og udlændinge.

Få overblik over alle 10 punkter i faktaboksen til højre, eller læs hele planen her.

Artiklen er opdateret 13.58 med yderligere citater fra Mette Frederiksen.

Forrige artikel Finansministeriet og økonomer sår tvivl om ny økonomisk plan fra Radikale Finansministeriet og økonomer sår tvivl om ny økonomisk plan fra Radikale Næste artikel S efterlyser finansiering: Løkkes krav om danskundervisning kan løbe op i 1,2 mia. S efterlyser finansiering: Løkkes krav om danskundervisning kan løbe op i 1,2 mia.
DF foreslår at udvide håndværkerfradraget

DF foreslår at udvide håndværkerfradraget

FORSLAG: Dansk Folkeparti vil gøre håndværkerfradraget mere fleksibelt for at fremme grønne investeringer hos boligejerne og fastholde arbejdspladser i byggebranchen. Regeringen nægter at tage stilling før finanslovsforhandlingerne.