Debat

Mødrehjælpen til kommission: Spild ikke tid på at lave ny fattigdomsgrænse

DEBAT: Ydelseskommissionen skal ikke lave ny fattigdomsgrænse, som får antallet af fattige børn til at lyde mere politisk gangbart, mener Mødrehjælpen.

Ydelseskommissionen bør forholde sig til, at vi har et massivt problem med familier, der står uden for fællesskabet, mener Ninna Thomsen fra Mødrehjælpen.
Ydelseskommissionen bør forholde sig til, at vi har et massivt problem med familier, der står uden for fællesskabet, mener Ninna Thomsen fra Mødrehjælpen.Foto: Keen Heick-Abildhauge/Mødrehjælpen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ninna Thomsen
Direktør, Mødrehjælpen

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil – forhåbentlig snart – nedsætte den ydelseskommission, der skal løse problemet med den eksplosivt stigende børnefattigdom i Danmark: Inden for et år skal kommissionen komme med forslag til en ny struktur for de laveste ydelser.

Mens kommissionen arbejder, har regeringen og støttepartierne sikret de fattige børnefamilier et midlertidigt økonomisk tilskud, der slukker de værste brande.

Det er der al mulig grund til at rose – også selv om beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det midlertidige tilskud løfter blot 6.200 børn over fattigdomsgrænsen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det svarer til cirka ti procent af de 64.500 børn, som AE regnede sig frem til sidste år. Der er med andre ord langt til det mål, som Mødrehjælpen og Red Barnet i valgkampen fik støttepartierne til at bakke op om.

Den kommende regering skal som minimum halvere antallet af fattige børn i Danmark i første regeringsperiode.

Den kommende regering skal som minimum halvere antallet af fattige børn i Danmark i første regeringsperiode.

Ninna Thomsen
Direktør, Mødrehjælpen

Spild ikke tid på en fattigdomsgrænse
Derfor er vi mange, der venter utålmodigt på at komme i gang med at drøfte, hvordan et nyt ydelsessystem kan forebygge, at børn ender i fattigdom.

For trods politiske uenigheder om, hvad fattigdom er for en størrelse, og om hvor mange fattige der egentlig findes i velfærdsstaten Danmark, er der hver dag børn, der ikke får mad med i skolen, må blive hjemme fra børnefødselsdage og ikke har deres kammerater med hjemme på besøg.

Og lad mig sige klart og tydeligt: At rykke definitionen af fattigdom hjælper ikke så meget som ét barn. Kommissionen skal derfor ikke spilde tiden ved at formulere en ny fattigdomsgrænse, der får antallet af fattige børn i Danmark til at lyde mere politisk gangbart.  

Blandt andet Liberal Alliance og Cepos har stillet spørgsmålstegn ved, om det nu også er alle 64.500 fattige børn, der går sultne i seng eller ikke går til en fritidsaktivitet. Det er det heldigvis ikke.

Vi møder bestemt også familier, der – trods massive sociale og personlige udfordringer oven i en ekstremt stram økonomi – formår at skærme børnene.

Men den endeløse, polariserende diskussion om, hvad gevinsten er ved at tage et arbejde, virker hul i lyset af den magre beskæftigelseseffekt, som de fattigdomsskabende ydelser ser ud til at have haft.

Læs også

Tager børnene som gidsler
For de børnefamilier, der sidder fast i lavindkomstgruppen i årevis, er det ikke 500 eller 1.000 kroner fra eller til, der gør forskellen mellem passiv forsørgelse og beskæftigelse.

De har andre og flere udfordringer at slås med end den urimeligt stramme økonomi, som ydelserne har tvunget dem til at leve med. I diskussionen tager vi børnene som gidsler. De betaler prisen ved at få dårligere livschancer og dag for dag blive yderligere marginaliserede i samfundet.

Jeg håber, at kommissionen vil forholde sig konstruktivt til, at vi i Danmark har et massivt problem med familier, der står uden for fællesskabet. Økonomisk og socialt.

De økonomisk hårdest ramte familiers rådighedsbeløb skal løftes, og det ensidige beskæftigelsespolitiske perspektiv skal balanceres med et visionært børne- og familiepolitisk blik på de reelle udfordringer.

Derfor vil jeg opfordre beskæftigelsesministeren til at skynde sig at invitere socialminister Astrid Krag (S) til en god snak over en stærk kop kaffe. For vi kommer ikke langt med den vigtige beskæftigelse, hvis vi ikke tænker den helhedsorienterede sociale indsats for familierne langt tættere ind i løsningen.

Buddene på en sådan løsning kan ikke komme alene fra regeringskontorerne. Kommissionen skal forankres bredt blandt velfærdssamfundets kerneaktører fra kommuner til faglige organisationer og civilsamfundet.

I Mødrehjælpen deltager vi gerne i kommissionens arbejde og bidrager med forslag, der kan løse de komplekse udfordringer med børnefattigdom. Lad os komme i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ninna Thomsen

Direktør, Mødrehjælpen
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00