Ny debat: Har fagbevægelsen tabt kampen om den universelle velfærdsstat?

TEMADEBAT: Flere fagforeninger tegner kollektive lønforsikringer. I en ny debat giver aktører deres bud på, om fagbevægelsen ved at satse på forsikringerne har tabt kampen om den universelle velfærdsstat.

At fagbevægelsen går ind i lønforsikringsbranchen, ser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) som en reaktion på mange års udhuling.
At fagbevægelsen går ind i lønforsikringsbranchen, ser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) som en reaktion på mange års udhuling.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Den danske velfærdsstat står afpillet og næsten uigenkendelig tilbage. Det er pointen, som flere forskere kommer med i en artikel i Altinget.

Baggrunden er, at op imod 400.000 danskere har forsikret sig mod arbejdsløshed gennem a-kasser, fagforeninger og på det private marked, og dermed kan de opretholde en indtægt, der næsten er på niveau med deres hidtidige løn.

I juni valgte HK Privat som den femte fagforening at tegne en lønforsikring, som er kollektiv, obligatorisk og opkræves gennem kontingentet. Foruden HK Privat tilbyder HK Kommunal, HK Stat, Din Sundhedsfaglige A-kasse, Socialpædagogerne og Bupl kollektive lønforsikringer.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00